В средата на септември България ще бъде домакин на един от най-силните турнири по плажен тенис в света – Европейското първенство. Между 15 и 18 този месец морският ни курорт Албена ще приеме четвъртото издание на шампионата на Стария континент, като организаторите от Българската федерация по тенис и европейската асоциация (Тенис Европа) обещават да се получи едно изключително стойностно първенство.

Списъкът със заявени състезатели еднозначно подкрепя очакванията на организаторите. В състезанието ще се включат 124 тенисисти, представители на 19 държави, които ще участват на двойки мъже, двойки жени и смесени двойки. Схемите ще бъдат водени от световните шампиони при мъжете и при жените – Алесандро Калбучи – Лука Меликони (съответно №1 и №2 в световната ранглиста) и Лаура Оливиери-Симона Бриганти, които са лидери в класацията на международната федерация ITF.

В първенството ще участват 34 играчи от Топ 100 на света. Шампионатът ще бъде дебют и за звездата в тениса на корт Елена Лиховцева от Русия, бивша №3 в света на двойки, шампионка в смесените двойки от “Уимбълдън” и Откритото първенство на Австралия (2002 и 2007 г.).

България разчита основно на двойката си Лазарина Стефанова и Катина Симеонова, която заема №100 в световната ранглиста и през тази година няма загуба в летния тур “Devin плажен тенис”. Двете триумфираха и в международния турнир, който се проведе в Албена през юни месец и беше генералната репетиция преди европейския шампионат. При мъжете първата ни двойка е Росен Ненчев – Петър Кирилов, на които възлагаме най-големи надежди за медал.

“През изминалия летен сезон натрупахме доста опит в организацията на състезания по плажен тенис във връзка с летния тур на “Девин”. Дадохме гласност на този нов за България спорт и привлякохме сериозен брой почитатели, коментира генралният секретар на БФТ Георги Дончев. Убеден съм, че Европейското първенство в Албена ще бъде кулминацията на този изключително успешен за БФТ сезон в развитието на плажния тенис”, допълни той.

Официалното откриване на Европейското първенство в Албена ще бъде на 16 септември от 18.30 ч. на плажа пред хотел “Калиопа”. Финалните срещи са в неделя, 18 септември, а награждаването е с начален час около 17.00 ч.