България изпълни целта си на Фед къп`2014! Националните ни тенисистки, без Цветана Пиронкова и Диа Евтимова в състава, запазиха мястото на страната ни в първа група на зона Европа-Африка.

Тимът ни победи Люксембург в Будапеща с 2:0 победи. След успеха на Изабелла Шиникова срещу Клодин Шол с 6:2 и 6:3, Елица Костова спечели истинска битка с изключително опитната Ан Кремер. Първата ни ракета в СИМА Конгресен център надделя след като спаси дори два мач-бола на противничката и направи 2:1 сета – 6:3, 6:7 (7), 7:6 (7).

Костова, която е 242-а в световната ранглиста, започна добре срещата си с бившата №18 Кремер, направи пробив за 3:1 гейма и запази преднината си до края на сета, като го спечели със 6:3.

39-годишната първа ракета на Люксембург се разигра при равностойното начало на втория сет и след това поведе с 5:2. Костова успя обаче да си вземе сервис-гейма, реализира пробив, а след това и изравни за 5:5, след като спаси и два сет-гейма на Кремер. Елица имаше сет-бол при 6:5, но противничката й изравни. Тайбрекът бе спечелен от Люксембург с 9:7 след доста битка и пропуснати възможности от двете страни на мрежата, включително мач-бол на Костова.

България изпълни целта си на Фед къп

източник: Gong.bg, Инес Павлова

Третият сет започна отново равностойно до 4:4 гейма, след което Кремер направи пробив за 4:5 и 5:6, но Костова не се предаде и игра много уверено. Първата ни ракета в Будапеща отрази два мач бола на Кремер и стигна до 6:6 гейма. В тайбрека Ан бе по-уверена и смела в началото и поведе с 4:2, но Елица изравни за 4:4, обърна до 5:4. Спечели български  мач-бол (6:5), не успя да затвори мача при тази възможност. С отлична концентрация и хъс Елица Костова продължи да се бори и спечели с 9:7 и 2:1 сета.

Двата тима се съгласиха и не играха среща на двойки след крайната победа на България.