100 деца откриха новия тенис комплекс в парка на Младежкия хълм в Пловдив. Надпреварата за млади таланти до 10-годишна възраст започна днес.

Марица
6 снимки

Новото спортно бижу е най-модерният тенис комплекс в града, изграден изцяло с частна инвестиция. Бившата база на БДЖ е коренно променена след мащабната реконструкция.

Младите таланти започнаха да се събират за детския турнир още в 08:00 часа, а малко след 9:00 взеха да загряват. В началото на мачовете заваля дъжд и забави старта на турнира.

"Ще върви на комплекса по вода", пошегува се един от треньорите - Георги Чочев. По този начин обаче щяла да се изпробва модерната дренажна система.

В понеделник на реконструираното съоръжение започва международният турнир "PLOVDIV CUP 2020", в който ще мерят сили момчета и момичета до 16 години от цяла Европа.

Мястото се състои от 6 корта, трибуни, от които зрителите ще могат да гледат състезанията, помещения за треньори и помощен персонал. Община Пловдив с решение на Общински съвет пък дари павета за алеите покрай кортовете, които са с клей настилка. Моравата е от естествена трева, а покрай оградата на Младежкия хълм са засадени борчета. Трибуните са от лека метална конструкция. Предстои да бъдат покрити с козирка от термопанели.

За начинаещите и опитните тенисисти има пътека за ускорение и загряване, а за малките деца, които играят с родителите, ще има детски кът. Инвеститорът възнамерява да построи и малък басейн с размери осем на четири метра, каквито имат съвременните тенис кортове за тренировка.

От старите кортове на БДЖ не е останала и следа. Занемареният през годините терен е изчистен, направен е дренаж за отводнителната система, който отговаря на съвременните норми. Монтирано е мощно осветление 800 лукса, което дава възможност да се играе и до късно вечер.

Инвестицията надхвърля 700 000 лева, а инцициативата за мащабната реконструкция е на известни пловдивски бизнесмени - Атанас Рогачев, Антон Челибашки, Иво Ганчев, Христо Христов, Георги Златанов и Милен Христев.   

7 треньори ще обучават наследниците на Цветана Пиронкова и Григор Димитров.

Тенис клуб „Пловдив” ще разполага и със собствен автобус, за да могат малчуганите да пътуват на състезания в други градове.