Президентът на Българска федерация по тенис Стефан Цветков замина в ранния следобед за Лондон, където ще следи на живо мачовете на първите ни ракети в основната схема Цветана Пиронкова и Григор Димитров, представители ни при юношите, но и ще преговаря за взимането на домакинство в София през 2011 година и лиценза на турнира на WTA “Турнир на шампионите“. Правата на престижната надпревара се държат от Бали, провежда се през месец ноември и лиценза му изтича в края на годината. През миналата година титлата бе спечелена от Ана Иванович, а там участваха още Даниела Хантухова, Араван Резаи, На Ли, Алиса Клейбанова и други.

“Заминавам за Лондон и Уимбълдън с радостта, че имаме двама представители при мъжете и жените, а също така и в юношеския турнир. Този факт ни радва. Мач за мач и се надяваме Гришо и Цвети - нашият основен интерес, ще направят хубави победи“, бяха първите думи на Стефан Цветков за Гонг от летище София.

На въпрос дали е възможно и способна Цветана Пиронкова да повтори успеха си от миналата година - достигане до 1/2-финалите, босът на родната тенис федерация отговори: “Всичко е възможно! Разбира се Цвети показа и срещу Серина, и още на Ролан Гарос, че започва да намира своя ритъм. Трябва и късмет, но все пак противничките са на щрек в мачовете си с нея и имат стратегия за играта й. Но Цвети е борец и има голям шанс и ще има голям шанс да направи хубави победи”.

По отношение на Григор Димитров, който регистрира поредните си рекорди в световната ранглиста и на сингъл, и на двойки, ето очакванията на Цветков за неговите изяви на тревата в Лондон: “Да той прогресира в ранглистите и това може да му даде сила, но мачовете не са никак леки. Много е важна първата победа. Важно е първия мач да бъде в ритъм”.

В Лондон Пиронкова и Димитров ще имат българска агитки. На трибуните ще бъде и президентът на БФТенис, който ще се срещне и с тях. Ето какво още каза Цветков: “Ще се видим с тях, ще ги подкрепяме на мачовете. В Лондон има много българи, фенове, приятели на тениса и наши състезатели. Както винаги - агитката ще бъде сериозна! Каквото и да стане те - Цвети и Гришо, са професионалисти и следващата седмица пак ще играят някъде. Аз обаче съм оптимист за първите мачове, въпреки че няма да са леки.
Но време на надпреварата от Големия Шлем, Стефан Цветков ще има и друга важна задача - преговори за домакинството на България на турнир от WTA. Ето какво разкри той пред Гонг: “Най-важната ми допълнителна среща е със шефовете на WTA. Надяваме се да има добри новини. В най-скоро време ще се разбере за турнира. Отиваме да преговаряме защото кандидатстваме за “Турнира на шампионите”. Утре или в другиден ще се разбере решението най-късно“.