Президентът на Международната федерация по тенис и член на МОК Франческо Ричи Бити похвали България минути след като пристигна за втори път тук за два дни. Италианецът ще участва в Петия международен научен конгрес "Спорт, стрес, адаптация - олимпийски спорт и спорт за всички", като ще бъде удостоен с "Доктор Хонорис кауза" на НСА. Той ще бъде 18-ият избран да получи подобно почетно звание в 68-годишната история на спортната ни академия.

„За втори път съм тук след 1989 година. В България имам много приятели и се радвам, че съм в София. България е с много добри традиции в тениса. Стефан Цветков върши добра работа и ние ще ви помагаме. Да не забравяме сестри Малееви, имате и много добри млади таланти, като едно от най-добрите момиченца при подрастващите е именно българка”, сподели босът Бити, който е и член на УАДА.

Пред журналисти висикопоставеният гост, който е оторизиран с координацията на Летните олимпийски игри в Рио от Жак Рох, каза още: „Кризата засега не се е отразила на тениса. Спортът се справя добре, имаме много спонсори, броят на играчите непрекъснато нараства. За пример през 1988 година броят на тенисистите беше между 15 и 20 милиона, а сега 20 години по-късно е около 80 милиона. Международната федерация по тенис има програма за развитие, която е призната от МОК. Основната ни цел е да помагаме на тенисисти от "по-бедни" държави, които нямат много възможности. Миналата седмица в столицата на Нигерия - Абуджа открихме център с 20 тенис корта. За мен е чест да бъда "Доктор Хонорис кауза" и особено на днешния ден, когато се прощаваме с Хуан Антонио Самаранч, който също бе удостоен с това звание от НСА преди години. Тенисът не е силно изложен на влиянието на допинга, както останалите спортове, а по-скоро става дума за известен риск при топиграчите, които искат по-бързо да се възстановят”.

От своя страна ректорът на НСА проф. Лъчезар Димитров сподели: „След четири години отново организираме този Конгрес. В София ще пристигнат над 300 участници от 20 страни. В последните няколко години сме с 2/3 намалена бюджетна субсидия за наука,но с лични средства на много преподаватели, спонсори, с подкрепата на МВФС, БОК, БСТ и други, успяхме да го организираме”.

За пети пореден път Национална спортна академия "Васил Левски" организира международен научен конгрес "Спорт, стрес, адаптация - олимпийски спорт и спорт за всички" от 23 до 25 април. Форумът ще бъде открит в 10.00 часа утре с тържествена церемония по присъждане на титлата Доктор Хонорис кауза на Франчсско Ричи Бити, който ще изнесе след това публична лекция. Доклади по последните си научни разработки ще изнесат лектори с международна известност, сред които: проф. Владимир Платонов - ректор на украинския Университет по физическо възпитание и спорт, проф. Улрих Хартман - ръководител на Института за двигателна и тренировъчна наука в спорта към Лайпцигския университет, проф. Гимо Вуорима от финландския Университет по приложни науки Хаага-Хелиа и други. Програмата на конгреса е ориентирана към актуалните достижения и тенденции в спортната наука като основните научни теми са: медико-биологични аспекти на спорта, спортна тренировка и физическо възпитание, психологически аспекти па спорта, спортен мениджмънт и социални аспекти на спорта.