Премиерът Бойко Борисов откри днес регионалния център на БНР в Бургас. По време на церемонията президентът на БФТ Стефан Цветков поздрави хората от черноморския град с новата придобивка. Той използва случая заедно с кмета на Бургас Димитър Николов да поканят министър-председателя Борисов, както и всички граждани на Бургас на световното първенство по плажен тенис, което ще се проведе там от 21 до 24 юни.

Веднага след това премиерът взе думата и обяви: „Да ви е честито!”

Община Бургас е партньор на федерацията в организацията на проявата. Състезанията се преместват от Рим в България, където са били провеждани от италианската федерация по тенис от 2009 до 2011 година. Така Бургас става столица на плажния тенис.

Шампионите от "Форо Италико" Алесандро Калбучи и Лука Меликони при мъжете, и Лора Оливиери и Симона Бриганти при жените трябва да защитават титлата и на бургаския пясък. Италианците ще бъдат изправени пред засилена конкуренция тази година. С рекорден брой нации, се очаква светвното първенство да е едно от най-оспорваните за последните години.

Седемнадесет страни бяха представени на световното първенство през 2011. Президентът на ITF Франческо Ричи Битти каза: "Това е положителна стъпка за състезанието, да се премести в ново място през четвъртата си година, отразявайки ръста на спорта в световен мащаб. След като успешно домакинстване на европейското миналата година Beach Tennis първенство, Българската федерация по тенис е уверена, че ще организира и Световното Първенство в Бургас отлично, вследствие на високите стандарти, наложени от италианската федерация по тенис. "

Голямо нарастване на броя на турнири по целия свят е повишаване на възможностите на играчите да се състезават на професионално ниво. Данните показват, че плажния тенис е в значителен подем само за четири години. Докато в ITF Beach Tennis Tour Класацията все още доминират италианските двойки, за последните 12 месеца се наблюдава значителен ръст в броя на представените националности. Както за играчите, така и за зрителите, първенството в Бургас тази година е събитие, което не трябва да се пропуска, с перфектна комбинация от най-добрите играчи в света на плажен тенис в най-голямото състезание за годината.

На последната сесия бяха отпуснати 20 хил. лв. от общинския бюджет за провеждане на шампионата на планетата.