Едноседмичният лагер на австралийския специалист Пол Макнами започна днес на кортовете на Националния тенис център. Австралийският спец ще предаде част от своя опит на най-добрите български подрастващи тенисисти и техните треньори. Обучението е в продължение на партньорството на БФ Тенис с едно от най-известните имена в света на тениса.

Още през февруари Макнами обеща, че ще работи в тясно сътрудничество с БФТенис за развитието на младите български таланти и популяризиране на играта сред подрастващите. Освен това той участва в подготовката на националния за Купа "Дейвис" за двубоя срещу Латвия. Австралиецът притежава изключително богат опит в отборната надпревара, която е печелил два пъти и неговите ценни съвети спомогнаха за постигането на крайната победа в Юрмала.

По време на лагера почти всички най-добри български деца до 12-годишна възраст и част от техните лични треньори ще провеждат занимания под ръководството на Макнами. Към тях се присъединиха и някои от талантливите състезатели при мъжете, част от които вече са участвали и в лагери на националния ни отбор.

"В следващите дни ще имам възможност по-детайлно да се запозная с младите български тенисисти, но от това, което вече видях по време на първата ни тренировка, смятам, че тук има няколко момчета и момичета със отличен потенциал. Определено съм обнадежден за бъдещето на тениса в страната. И с модели за подражание като Григор Димитров и Цветана Пиронкова е по-лесно, защото децата се мотивират, че и те могат да станат като тях и тренират с още по-голямо желание и мотивация. Но пътят е много дълъг и в извървяването му ролята на треньора е много важно. Затова и техните лични наставници са тук. Похвално е, че федерацията организира подобни лагери, защото те са ценни както за тенисистите, така и за техните треньори", сподели Макнами.

Австралиецът взе дейно участие по време на първата тренировка, като поигра с почти всички участници в нея и непрекъснато се местеше от корт на корт, за да наблюдава отблизо начина, по който изпълняват указанията му българските таланти. /БТА