Александра Караманолева е родена на 14 ноември 1996 г. От 10 години тренира тенис и е действаща шампионка на България до 16 и до 18 г.. Преди дни състезателката на ТК „15:40” спечели в Пловдив третата си титла от турнир за девойки.

Александра, в края на миналата седмица спечели международния турнир на ITF за девойки до 18 години. Как стигна до успеха?

Не беше много трудно, честно казано. Има голяма разлика между двубоите при жените и при девойките. Жените се борят доста повече за спечелването на всяка точка. При тях и залогът е по-голям. В Пловдив мачовете ми на четвъртфиналите и на финала бяха най-тежките и трябваше да играя на 100 процента, за да ги спечеля. Щастлива съм, че успях да взема титлата.

Александра Караманолева: Щастлива съм, че спечелих титлата в Пловдив

източник: БФ Тенис

Ще продължаваш ли да играеш при девойките, или ще се съсредоточиш само в участия при жените?

Мисля че в Пловдив изиграх последния си турнир до 18 години. Ако успея обаче да вляза в някой турнир от Големия шлем при девойките, ще участвам.

Също през април стигна до първия си финал в турнир за жени. Разкажи повече за представянето си в Ираклион?

В Гърция започнах от квалификациите. Имах късмет, че схемата не беше пълна и се класирах за основната схема само с една победа, което ми спести сили. Последвалите мачове бяха най-трудните в досегашната ми кариера. Спечелих срещу доста по-опитни от мен тенисистки от Германия и Италия в по три сета. Единствено на четвъртфинала срещу Юлия Стаматова победих в две части, но те бяха с тайбрек.

Как ще продължи подготовката ти?

В момента тренирам на Българския национален тенис център. Искам да благодаря на федерацията за условията които ми предоставя. Националните треньори Ивайло Трайков и Тодор Енев ми помагат много. Матей Пампулов въпреки, че дълго време беше извън България, също ми помага със съвети и упражнения. Тренирам и с моя баща Александър. През май ще участвам в два турнира за жени в Гърция.

Ти си държавна шампионка на открито до 16 и до 18 години. Имаш ли амбиции да спечелиш титлата и при жените?

Ако първенствата не съвпаднат с някой много важен турнир, имам желание да участвам и на двете държавни – до 18 години и за жени. Ако спечеля и при жените това ще бъде голям успех и ще означава много за мене. Но знам, че няма да е лесно, защото почти всички силни български тенисистки ще играят на държавното.

Кога и къде започна да тренираш тенис?

Започнах на шестгодишна възраст при Галя Ангелова. Може би е интересно да спомена, че много дълго бяхма в една група с Джулия Терзийска. През годините смених няколко треньори, но наставникът с когото съм от началото и се надявам да продължа още дълго с него е моят баща. А най-големите си успехи постигнах с Пресиян Коев. Не знам дали знаете, но миналата зима бях спряла да тренирам за два месеца.

Защо, заради контузия ли?

Не. Нямах добри резултати и прецених, че е по-добре да се концентрирам върху учението. Тогава Георги Дончев от БФТ се обади на баща ми и му обясни, че това не е правилно и трябва да се върна на корта. Аз преосмислих нещата и реших, че тенисът ми е приоритет. След това дойдоха и големите ми успехи през 2012 година.

Какво правиш извън спорта?

Уча в Частна профилирана гимназия „Образователни технологии”, което е идеално за мене, защото мога да си позволя отсъствия заради участия в турнири. Свободното ми време е много малко, но когато го имам обичам да излизам с приятели.

Подражаваш ли на някого в тениса?

Възхищавам се на Мария Шарапова и Виктория Азаренка. Шарапова е невероятен талант, но и много работоспособен човек. При мъжете се прекланям пред Роджър Федерер и лекотата, с която играе. Фен съм и на Григор Димитров.

Къде ще бъде Александра Караманолева след 3 години?

Най-малкото в топ 100 на световната ранглиста на Женската тенис асоциация. А се надявам да бъда тогава сред първите 20, стига да съм здрава.