Девет дни всички почитатели на тениса ще имат възможност да съчетаят насладата от оспорвани мачове между състезатели от Топ 100 в света с много бира, хубаво време, удобство на обновените трибуни на ТК Левски. От 18 до 26 април на кортовете в Борисовата градина предстои най-значимото за годината у нас тенис събитие – Загорка къп. Надпреварата е от АТП сериите Чалънджър е с награден фонд 85 хиляди евро, като такава сума се дава за първи път на мъжки турнир у нас. Победителят ще получи 12250 евро плюс 90 точки за АТП ранглистата.

Григор Димитров ще бъде най-очакваната ракета в София. Най-добрият българин на корта излиза в първия си мач на 21 април – вторник от 12:30 часа. Хасковлията идва с треньора и мениджъра си, като получи от организаторите уайлд кард за основната схема, заедно с другият ни добър тенисист Тихомир Грозданов. Останалите национали на България за Купа Дейвис (Ивайло Трайков, Симеон Иванов, Валентин Димов, Тодор Енев и Цветан Михов) пък ще вземат такива за квалификациите.

Дарик радио е медиен партньор на Загорка къп, където вече са потвърдили да играят Доминик Хърбати, Флориан Майер, Стив Дарсис, Уейн Одесник, Вьорн Фау, Денис Гремелмайер, Маркос Даниел и други. Чехът Иво Минар (№95 в света) има голямо желание да участва в София, като вероятно ще получи също уайлд кард от организаторите до утре вечерта. Част от участниците вече пристигнаха в София и потренираха на червените кортове.

Квалификациите са на 18 и 19 април с начален час 10:00 и до тъмно вечерта. Основната схема ни предоставя мачове от 20 до 26 април, като само в дните на 1/2-финалите и финала ще бъдат от 11:00 часа, а в останалите отново от 10:00.

Цените на билетите за квалификациите са 4 лева, а за срещите от основната схема - 5 лева. Домакините от ТК Левски са готови да предоставят добри условия на публиката – нови седалки на главната трибуна, плюс изграждането на нова за 1500 души до понеделник. Охраната на събитието ще бъде сериозна. Също така вече ще бъдат възможни и вечерни сеанси заради новото добро и силно осветление на кортовете.

„Дано спечели българин! Времето ще е добро”, пожела си директорът на турнира Загорка къп Димитър Войнов. Той допълни още: „Първите участници пристигнаха. Днес завършваме с монтирането на осветлението и ще заприличаме на истински голям турнир с вечерни сеанси. Който не е бил последният месец на базата, няма да я познае! Има 7-8 играчи, които са били в Топ 50 и от тях някой може да спечели, но и от квалификациите има кои да изскочат напред. Очакваме голям интерес към мача на Григор Димитров във вторник от 12:30 часа. Има и нови тенисистки, които искат да дойдат, като Иво Минар например. Поради семейни проблеми и контузии има и няколко отказали се. Охраната и билетите са, за да отсеят истинските тенис-почитатели от тези без отношение към нашия спорт. Загорка къп е вече 14-годишен турнир преминал и през тежки времена. Развива се тази надпревара отлично и добре, вървим нагоре и няма връщане назад”.

На срещата с журналисти преди началото на надпреварата бе и новият генерален мениджър на „Загорка АД” Рууд ван Ейнден, който сподели: „Турнирът сега е с атрактивния награден фонд от 85 хиляди евро ще бъде едно от най-големите спортни събития в България за тази година. За последните 13 години сме подкрепяли българския тенис. Горди сме, че 14-ото издание Загорка къп е част от серии Чалънджър на АТП. С помощта на ТК Левски ще реализираме един още по-голям и престижен турнир като успяхме да привлечем няколко състезатели от топ 100. Младата българска звезда Григор Димитров ще играе и ще му стискаме палци да достигне финалите през уикенда”.