Изключителен успех постигна младият български тенисист Димитър Кузманов. 15-годишният талант спечели престижния международен турнир за юноши до 16 години от Категория 1 „Torneo Avvenire”, проведен в Милано.

Надпреварата е част от веригата за юноши, която е администрирана от Европейската тенис федерация и е една от най-елитните за млади тенисисти.

Доказателство за това е и внушителният списък от тенис звезди, които в своята детска възраст са печелили турнира. Преди българския талант, трофея са взимали имена като Бьорн Борг, Щефан Едберг и Иван Лендъл.

При девойките пък успех са имали Дженифър Каприати, Мартина Хингис, а Мария Шарапова достига до финала през 2000 година.

Успехът на Кузманов бе повече от категоричен, след като във всичките си мачове той дори не допусна загубен сет. Той бе трети в основната схема на турнира, а в ранглистата за момчета до 16 години е на престижното 6-то място.

Роденият през 1993 година тенисист се справи последователно с Кевин Албонети (Италия) – без игра, Америго Контини (Италия) – 6:3 6:4, Габор Цонка (Унгария) – 6:2 6:0 и Доминик Тием (Австрия) – 6:2 6:3.

Така се стигна до финала, където Кузманов се изправи срещу коравия испанец Роберто Карбалес Бае. И той обаче се оказа малка хапка за българина, който победи отново по категоричен начин – 6:1, 6:3.

Талантът се включи и в турнира на двойки, където с партнора си Александе Метревели от Грузия достигнаха до четвъртфиналите.

Това представяне на Кузманов със сигурност дава сериозни надежди за бъдещи успехи в мъжкия тенис.