ЦСКА и Левски не се победиха и завършиха 0:0. А феновете и на двата отбора засенчиха представянето на своите любимци на терена. И все пак, ако има отбор, който може повече да съжалява, че не спечели , то това определено са „сините”. И не само, заради пропусната дузпа от Ивелин Попов в края на мача.

Играчите на Елин Топузаков имаха срещу себе си отбор, който се бори за титлата, но с играта си не показа, че ще търси трите точки на всяка цена, а по скоро основната идея е да се играе без грешки в защита и да не се допусне загуба.

Именно от този факт трябваше да се възползват левскарите. И да покажат повече в атакуващ план. Да бъдат използвани по-добре бързите флангови футболисти в лицето на Уелтън и Роналдо. Видяхме изолиран централния нападател Рикардиньо ,като до 9-ката почти не достигнаха топки. Филип Кръстев в центъра на терена беше тотално изолиран от играта в по-голямата част от времето. И въпреки не малкото грешки, които той прави, когато играта му върви е способен да се надиграва един срещу един със съперниците, а с това да освобождава пространства за своите съотборници.

Трябва да отличим и най-силното качество на „Сините”, а именно играта в защита. В последните 6 срещи те не са получавали гол, като за последно това се случи на 19 февруари при гостуването на Пирин в Благоевград или повече от 540 игрови минути. Горе долу от толкова време и ЦСКА не е усещал какво е да отбележиш в дербито. За последно Жорди Кайседо вкара на 26 септември 2021 година. След това в 5 поредни срещи Левски запазва суха своята мрежа срещу „червените”. Трябва да споменем и перфектната игра на двамата крайни защитници Цунами и Жереми Петрис, който се справиха и обезвредиха съответно Маурисио Гарсес и Брадли де Нойер на двата фланга на ЦСКА. Андриан Краев пък затвърди ролята си на един от най-ценните играчи в този състав на Левски.

И след като споменахме най-ярко изразеното преимущество на Левски, е редно да обърнем внимание и на нещо, което се набива на очи този сезон. „Сините” пропуснаха дузпи във всички турнири, които участваха този сезон. Общо левскарите са изпълнили 18 дузпи в това число и тези след края на редовното време в срещите срещу Хамрун в Лига на конференциите и срещу Лудогорец във финала за Суперкупата. Пропуските от бялата точка са точно половината – 9. За Ивелин Попов пропускът е втори през сезона след този срещу Славия при загубата с 1:2 на стадион „Георги Аспарухов”. Но Попето със сигурност не трябва да бъде обвиняван или заклеймяван, тъй като самият факт, че се нагърби да застане зад топката в 90-ата минута показва лидерски качества. А Ивелин със сигурност не е слаб изпълнител, след като до този момент в неговата кариера е заставал 27 зад топката при единадесет метров наказателен удар, от които е отбелязал в 21 случая и само 6 пъти не е успявал да прати топката в мрежата.

Добрата новина в синьо е , че въпреки сътресенията и напускането на Станимир Стоилов отборът изглеждаше сплотен, а Елин Топузаков, както и разкри преди мача не направи някакви сериозни промени, а използва инерцията, която играчите бяха набрали от 4-те последователни победи. От тук нататък големият въпрос е ще успеят ли сините да задържат нивото и да надградят, защото целта класиране в Европа минава през много трудни мачове до края на сезона, в които със сигурност Левски ще трябва да бележи и да покаже много повече в атакуващ план.