Янис Адетокунбо вкара 35 точки и направи 10 асистенции при победата на Милуоки Бъкс със 146:122 над гостуващия Ню Йорк Никс в среща от четвъртфиналите на първия в историята турнир за Купата на Националната баскетболна асоциация.

Гръцкото крило на "елените" реализира при 15 от всичките си 22 стрелби от игра, като вкара 13 точки в третата четвърт, в която домакините се откъснаха с 16 точки аванс и предрешиха изхода на мача. 

Още 28 точки за победителите добави Деймиън Лилард, а Малик Бийзли остана с 18, като всичките му точки дойдоха след стрелби от тройката.

В полуфиналите, които ще се играят в Лас Вегас, Милуоки ще срещне тима на Индиана Пейсърс, който във вторник рано сутринта елиминира Бостън Селтикс сле 122:112.

За тима на Ню Йорк много силен мач направи Джулиъс Рандъл, който записа 42 точки. Джейлън Брънсън прибави още 24 точки, с 23 приключи Ар Джей Барет, но нито един от останалите баскетболисти в тима на гостите не записа повече от 11 точки.

От Западната конференция място на полуфиналите си осигури тимът на Лос Анджелис Лейкърс, който се наложи със 106:103 над гостуващия Финикс Сънс.

За разлика от мача в Милуоки, в Лос Анджелис любителите на баскетбола видяха интрига до самия край, а едно дискусионно съдийско решение спаси "езерняците" в критичен момент.

При резултат 105:103 и оставащи броени секунди до края гардът на Лейкърс Остин Рийвс изпусна топката от владение и тя попадна у играч на гостите. В този момент съотборникът на Рийвс ЛеБрон Джеймс поиска таймаут и съдиите му го разрешиха, като така топката остана в притежание на "езерняците". Решението доведе до бурни протести от страна на щаба на Финикс, но съдиите не уважиха претенциите на гостите.

Над всички за Лейкърс бе неостаряващият ЛеБрон Джеймс. 38-годишното крило приключи с 31 точки, 11 асистенции и 8 борби на сметката си, а още 27 точки добави Антъни Дейвис. Остин Рийвс се включи от пейката с 20 точки за победителите, а негова тройка 15 секунди преди края даде преднина на Лейкърс от четири точки.

За Финикс Кевин Дюрант вкара 31 точки от едва 17 стрелби. С по 21 точки завършиха Девин Букър и Грейсън Алън, но нито един друг баскетболист на "слънцата" не вкара повече от 7 точки.

На полуфиналите във Вегас Лос Анджелис Лейкърс ще срещне състава на Ню Орлиънс Пеликанс.

И двата полуфинални мача ще се проведат в нощта на четвъртък срещу петък./БТА