Муамар Кадафи е заловен, съобщиха либийската национална телевизия и източник от Националния преходен съвет, цитирани от АФП. Кадафи е ранен в двата крака, съобщи служителят на Националния преходен съвет Абдел Маджид. "Заловен е. Ранен е и в двата крака. Отведоха го с линейка", обяви за Ройтерс високопоставен служител на ПНС в телефонен разговор. Телевизионният канал Либия лил Ахрар също потвърди информацията, че дългогодишният диктатор е задържан от бунтовниците, посочва БГНЕС. Медици в Сирт обявиха, че министърът на отбраната от режима на Кадафи - Абу Бакр Юнис, е бил убит при окончателните сражения за родния град на лидера. Неговото тяло бе разпознато в полевата болница, където бе отнесено с пикап, уточни д-р Абду Рауф, цитиран от DarikNews.bg.

Силите на либийския Преходен национален съвет съобщиха, че са превзели и последните позиции на верни на Муамар Кадафи бойци в родния му град Сирт и сега държат целия град, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. "Сирт е освободен. Тук няма вече сили на Кадафи", каза полковник Юнус ал Абдали, командващ операциите в източната половина на града. По думите му либийските сили преследват в момента бойците на Кадафи, които се опитват да избягат.

Друг командир от фронтовата линия потвърди превземането на средиземноморския град, който бе последната значителна крепост на кадафистите почти три месеца след свалянето от власт на бившия лидер

Според репортери на мястото окончателният щурм започнал рано сутринта и продължил около час и половина. Малко преди това пет коли с кадафисти се опитали да избягат от града по крайбрежната магистрала, но били убити от революционерите.

По-рано изпълняващият длъжността министър-председател на Либия беше заявил, че сваленият лидер Муамар Кадафи се опитва да събере бойци от други африкански страни и се готви за бунт с надеждата да се върне на власт, предаде Асошиейтед прес.

"Има съобщения, че 68 автомобила с най-малко осем бойци във всеки са пресекли либийската граница с Мали и че Кадафи са укрива в южната пустиня", заяви пред репортери в Триполи Махмуд Джибрил. Той уточни, че Кадафи бил сключил сделка с племето Хамади, което се скита по границите между Чад, Судан и Либия, да му доставят 12 000 бойци, които да влязат в Либия и да започнат да се бият срещу новите власти.