Тодор Спасов е първият българин, който се състезава в изключително екстремната дисциплина клиф дайвинг.

Клиф дайвингът (или хай дайвинг) са акробатични скокове от скали. Всъщност за първи път българин участва в световните серии по клиф дайвинг, пише zar.bg.

Какво обаче означава това - Тодор Спасов разказа в Дарик Кафе пред Михаил Дюзев.

Михаил Дюзев: Скокове от скали - предполагам, че навсякъде по света е възможно да се скача от скали?

Тодор Спасов: Скачаме до късно, понякога скачаме дори и през декември с костюми. Орландо, който е спонсориран от Red Bull, декември месец скача в Дания от козирката на една опера.

Не е ли студено там?

Беше доста студено, но това са рекламни скокове, които не траят толкова много време.

Ти се състезаваш в Red Bull клиф дайвинг сериите, нали така?

Поканен съм за едно участие там, което може би ще бъде решаващо за мен, от организаторите на самите серии. Ще видим в бъдеще дали ще бъда поканен за повече.

Това са професионални серии.

Всички серии са професионални, организирани са от Red Bull. В нашия спорт това е най-голямото събитие за годината. Седем състезания са тази година, местата са много красиви. Започнахме с Великденските острови, които са по средата на океана.

Уникално място.

Да. След това се върнахме в Мексико, където бяхме преди Великденските острови. Мексико е страхотно място, бяхме близо до Пирамидите - скачах в кратер на метеорит, който е 60 метра широк и към 50 метра дълбок; нивото на водата е около 27 метра, също страхотно място. За следващия етап ще ходим в Гърция, Атина. Там мястото е добре подбрано и го познавам още от предишните години.

Къде в Гърция?

В Глифада се намира, то е почти квартал на Атина, на около 20 километра от брега. Езерцето, в което се скача, и скалите са на 50 метра от морето. Има подводни течения, които вкарват вода в езерото и е между солена и топла вода, много красиво. 2009 година присъствах на финала на Red Bull там и беше прекрасно.

Тази година е на 22 май там, нали? Уточняваме за тези, които желаят да присъстват - колко му е да идат до Гърция.

Да, да се надяваме, че ще има повече гости там.

Разкажи ни как започна всичко.

Всичко започна от нормалния олимпийски спорт, на шест години започнах да се занимавам със скокове във вода. Треньорката Мария Александрова ме откри, започнах с плуване, но продължих със скокове във вода. От тогава досега винаги съм се занимавал със скокове във вода.Имах спортна кариера, бях в националния отбор на България; втори съм на Балкански игри, също така съм многократен републикански шампион.

Какво се случи с професионалния спорт?

1997 година специално скоковете замряха в България. Закриха басейна ЦСКА, който все още не е открит - единствения закрит басейн в България, който така и не функционира. В период от седем-осем години спортът беше докаран почти до умиране. В момента има НАС, Национален спортен клуб ЦСКА, има доста клубове в България. Има интерес от младите състезатели да се възстанови процесът, но просто ще отнеме време, докато имаме отраснали състезатели. Вече имаме балкански шампион за миналата година, което е радостно.

Нещата със скачането от скали не са се случили веднага. Ти минаваш и през цирка - и то не кой да е, а цирк Дюсолей.

Всичко започна със скоковете. Заради скоковете след това имах възможност да попадна в шоупрограми 2002 година; заминах за Хонконг и там за първи път скачах от 25 метра. В Хонконг за първи път гледах спектакъл на цирк Дюсолей, бях потресен, много ми хареса. Мой приятел каза, че мога да се свържа с тях по интернет, написах им CV за това какво съм правил. Преминах прослушване, а след това генерална тренировка с тях, която се проведе пет месеца в Монреал. Беше нещо голямо за кариерата ми и едно от добрите постижения в живота ми.