Двойките с активен полов живот са чували, чесексът в първата брачна нощ след няколкодневно "интимно постене" може да бъде много горещ. Какво обаче казват експертите по въпроса?

Вече не се прави секс на първата брачна нощ

"Сексуалната пауза преди сватбената нощ може да донесе елемент загадъчност, да придаде на любовния акт по-голяма значимост и оттенък на свещен ритуал", обяснява сексоложката Пати Бритън. „Така денят на вашата сватба няма да бъде просто поредния полов акт. Медалът обаче има и обратна страна. Доброволната секс пауза може да се отрази и отрицателно на първата ви брачна нощ. Вълненията по повод ерекцията и оргазма могат да доведат мъжа и жената до такова тревожно състояние, че да не изпитат удоволствието от секса. Винаги съм казвала на двойките да не се пренавиват преди сватбения секс. Да не очакват от него самото съвършенство, а просто да се отпуснат и да се радват, дори ако нещо не се е получило според очакванията".

Две трети от младоженците играят игри през първата брачна нощ

А ето какво казва проф. Даби Хъпбъринк, една от най-известните американски сексоложки, която е и д-р по философия, ръководител на Центъра за сексуално здраве към Университета на щата Индиана и водеща в света специалистка по спортен оргазъм:

"Двойките могат да открият, че "наложеното постене" помага да се засили влечението към партньора и желанието за пълноценен секс в първата брачна нощ. И така, за едни паузата е начин да се засили възбудата и желанието. За други е възможност да превключат на емоционално и духовно равнище. А за някои младоженки сексуалното "постене" непосредствено преди паузата е огромно облекчение от стреса преди сватбата, породен от необходимостта да се свършат купища неща. Но решението за паузата преди първата сватбена нощ не трябва да се взима единично - задължително трябва да споделите това с младоженеца. Обсъждането и решението трябва да бъде взаимно. И ако невестата пожелае сексуална почивка, тя трябва ясно да обясни на "половинката си" защо това е важно за нея. Тя също ще трябва да се убеди, че той не се чувства нежелан, отхвърлен и непривлекателен". /БГНЕС