Най-богатият човек в света е мексиканският магнат Карлос Слим, чието състояние се оценява на 68,5 млрд. долара класацията на най-богатите хора на планетата на Блумбърг, цитирана от сайта Лента.ру и БТА.

На второ място е американският милиардер Бил Гейтс с активи от 62,4 милиарда долара. За една година състоянията и на двамата са нараснали с по 11 процента.

На трето място е американският инвеститор Уорън Бъфет с 43,8 милиарда долара. Собственикът на веригата мебелни магазини ИКЕА (IKEA) Ингвар Кампрад е най-богатият европеец с 42,5 милиарда долара. На пето място е Бернар Арно, който е собственик на Луи Вюитон Моет Хенеси - (LVMH - Louis Vuitton Moet Hennessy) и чието състояние възлиза на 42,3 милиарда долара.

Най-богатият азиатец е индийският предприемач, основател на Рилайънс индъстрис (Reliance Industries) Мукеш Амбани с активи на стойност 26,8 милиарда долара. Той заема 11 място. Бразилецът Айке Батища, който се занимава с петролен бизнес, е успял да увеличи богатството си най-много през миналата година и заема 10 място. През 2011 година състоянието му е нараснало с 32 процента до 29,8 милиарда долара.

Най-богатият руски предприемач е съсобственикът на „Металоинвест“ Алишер Усманов, чието състояние се оценява на 20,1 милиарда долара. Усманов е и основен акционер в лондонския Арсенал. Той има повече пари от далеч по-извесния собственик на Челси Роман Абрамович.