Лари – прочутият котарак, живеещ на „Даунинг стрийт” №10, и Палмерстън – стопанинът на британското външно министерство, враждуват отдавна и взаимната неприязън доведе до кървава схватка, информира вестник „Дейли мейл”.

На „Даунинг стрийт” са свикнали да наблюдават битки за превъзходство, но обикновено това става вербално, а не със зъби и нокти, посочва изданието.

През последните седмици обаче, в епицентъра на британската политика попаднаха и битките между Лари и Палмерстън. Двата котарака, които си съперничат по самочувствие, се сдърпаха на стълбите на „Даунинг стрийт”.

Кафяво-белият Лари си оспорва лидерството с черния Палмерстън. Битката беше толкова яростна, че Лари си загуби лилавата каишка, а Палмерстън отнесе няколко дълбоки драскотини. Боят завърши, когато Лари се оказа по гръб, а Палмерстън тържествуваше отгоре му.

Миналата седмица положението се влоши, когато Лари се опита да влезе на чужда територия в периметъра на Форин офис. Дни по-късно беладжията Палмерстън, който носи името на бившия външен министър и премиер, се възползва от възможността да се вмъкне през прочутата входна врата на „Даунинг стрийт” №10 в новия дом на Тереза Мей.

Палмерстън обаче беше засечен от охраната и един от полицаите безцеремонно го взе в ръце и го върна на паважа. Двата котарака се дебнаха известно време, след което Палмерстън се оттегли, за да обмисли следващия си ход.

”Главният ловец на мишки” в британското правителство участва в драматичка битка със сребристокафявата Фрея от съседната къща току пред входната врата на премиера. Впоследствие двамата се научиха да се търпят взаимно, но Фрея беше въдворена в провинцията през 2014 година.

Лари, който се появи на „Даунинг стрийт” 10 през 2010 година, се нахвърли на телевизионната репортерка Луси Манинг в началото на престоя си. След като подаде оставка, Дейвид Камерън изрази съжаление, че не може да вземе Лари със себе си, тъй като котаракът е част от „Даунинг стрийт”.

Тереза Мей увери, че Лари запазва ресора си „главен ловец на мишки”. Що се отнася до Палмерстън, той ще трябва да свиква с новия си собственик Борис Джонсън. /БГНЕС