Спасителят от магистрала "Тракия" Стефан Стойчев е Мъж на годината 2011. В цялата история на класацията той е първият непопулярен човек, който я оглавява. 29-годишният Стефан от Чирпан, който през миналото лято помогна на много хора да се измъкнат от катастрофиралия автобус на магистралата близо до Пловдив, застана на чело в анкета на Дарик след онлайн гласуване. 6804 души дадоха вота си за него. 

Актьорът Христо Мутафчиев и треньорът по борба Симеон Щерев, които също бяха номинирани за отличието, останаха съответно на второ и трето място. За Мутафчиев гласуваха 435 души, а за Щерев - 407 души. 

Резултатите от конкурса бяха обявени на церемония в Младежки театър "Николай Бинев". Победата в него на Стефан Стойчев сложи край на дългогодишната традиция престижната титла да отива предимно при политици и спортисти. 

Стефан Стойчев е човекът, който промени историята на конкурса Мъж на годината. Преди да го спечели, той промени живота на много хора, които спаси от катастрофиралия автобус на магистрала "Тракия". Оттогава и неговият живот е по-различен. До преди да бъде съкратен в навечерието на Коледа, 29-годишният Стефан работеше като комбайнер. Сега е част от екипа на общината в Стара Загора като шофьор. Мечтае да бъде пожарникар. Женен е и има малка дъщеря Преслава. 

Публиката в Младежки театър стана на крака, за да го посрещне, след като изпълнителният директор на Дарик Радосвет Радев го обяви за Мъж на годината 2011. Той връчи на победителя уникална сабя, на която е гравирано името му. Заради старо поверие Стефан Стойчев я откупи от Радев с монета. Според вярването така тя никога няма да застане между двамата.



За ценния подарък спасителят от магистрала "Тракия" каза: "Тежка е сабята. Тежко е и признанието, което нося на гърба си в момента. Трябва достойно да го защитавам следващите години. Искам да благодаря на всички, които ме подкрепиха, и най-вече на журналистите от Дарик радио, които ме откриха". 

Мъж на годината 2011 получи още бутилка Johnnie Walker Black Label и mp3-плейър, осигурен от Bang & Olufsen. На събитието в Младежки театър той беше в компанията на своята съпруга и дъщеря си. Родителите на Стефан също бяха сред специалните гости.

Мис Чар

Единствената дама, която получи награда по време на церемонията "Мъж на годината", е певицата Милена Николова-Миленита. Екипът на Дарик я обяви за "Мис чар". Освен заради музиката, която прави, тя си заслужи отличието и заради участието си във филма на Димитър Коцев-Шошо "Лора от сутрин до вечер", в който показа, че актьорският талант е дарба, която или притежаваш или не. Миленита има малка роля и в сериала на БНТ "Под прикритие". 

Наградата от Дарик се оказа първата в живота й. Докато я получаваше, тя каза: "Понеже тук присъстват децата ми, искам пред тях да посветя тази награда на най-важния човек от моето детство. Този, който първи ме научи на акордите на китарата и оттам тръгна всичко с музиката. Благодарение пак на същия човек аз изобщо мога да си взема наградата тази вечер, защото иначе, на 10-годишна възраст щях да се задуша с една палачинка. Този човек ме спаси! И най-важното е, че той, всъщност тя, това е една жена, всеки ден продължава да ме учи, че е по-пичовско да си от добрите, отколкото да си от лошите. Лори, където и да си, благодаря много". 

Допълнителни награди 

На церемонията бяха раздадени и още няколко допълнителни награди. За момчетата, които през миналия юни изрисуваха паметника на Съветската армия в София, е отличието "В крак с времето". Точно това бяха написали те под войниците, които преобразиха като Супермен, Капитан Америка, Жокера от "Батман", Дядо Коледа, и които бяха истинска атракция за софиянци. Акцията на младежите, които наричат себе си Destructive Creation, всъщност не беше заличена с измиването на монумента, а остана сред събитията, които макар и да са спорни, безспорно са оригинални и атрактивни. 

Destructive Creation не присъстваха лично на събитието, а вместо тях на сцената на театъра излязоха момчетата от New Generation Arts, преоблечени като героите, в които се бяха превърнали за кратко съветските войници.



Отец Андон Шавулев от храма "Въведение Богородично" в Благоевград взе приза "Дух на добродетелност". Освен че е свещеник, той е и треньор по бокс на младежи от дома за деца, лишени от родителска грижа в града. Благодарение на него много от тях вече имат спечелени медали от различни първенства. Отецът, който преди години също е практикувал този спорт, учи своите възпитаници не просто на силата на юмруците, а и на силата на духа. 

83-годишният режисьор Рангел Вълчанов беше обявен за "Легенда". Отличието е в знак на уважение и обич към един човек, който не просто създаде някои от най-добрите филми в българското кино, но демонстрира достойно поведение и извън професионалния си живот.

На сцената на Младежки театър "Николай Бинев", за да получи наградата, излезе дъщерята на Рангел Ани Вълчанова. Пред публиката в залата тя изчете кратко, шеговито писмо от баща си, в което се казва: "Откакто научих, че съм станал Легенда съм силно разтревожен и безсънен. Основното ми безсъние обаче, Слава богу, приключи вчера към 04:00 сутринта. Реших! Няма да се явявам персонално, а ще се явя чрез подставено лице. Нещо като наемен посланик и говорител... Ако все пак нещо ме засяга, то е липсата на яснота относно половата принадлежност на Легендата. Например си мисля, че по-справедливо е да бъда не Легенда, а Легенд. Пък макар и само за една година".

И партньорите на конкурса от Johnnie Walker връчиха своя специална награда. Тя се казва "Крачка на годината" и е за скулптора Пламен Деянов - автор на мащабния проект за Бронзова къща във Велико Търново. Тя ще бъде не просто изящно произведение, което ще може да се гледа отстрани, а реална сграда, която ще функционира като център за съвременно изкуство. 

Отличието на Пламен представи режисьорът Явор Гърдев - посланик на проекта Keep Walking. Получи го Веселина Сариева, която предстои да организира първата самостоятелна изложба на скулптора, който от години живее във Виена, в България. Тя ще е през септември в Пловдив.



Церемонията

С прерязване на лента беше открита церемонията "Мъж на годината 2011". Важната задача се падна на водещия й - журналистът от Дарик Драгомир Симеонов

На него му се наложи и да разпитва номинираните за отличието Христо Мутафчиев и Симеон Щерев. Пред публиката в Младежки театър актьорът, който преди повече от година преживя инсулт, сподели как се чувства сега - като трабант с двигател на ферари. Треньорът по борба пък призна, че на предстоящата Олимпиада в Лондон, очаква от възпитаничката си Станка Златева най-после да спечели златен медал - единственият, който й липсва от подобно състезание.



Мъж на годината се организира от Дарик за четвърти пореден път. Всичко за 21-вото издание на конкурса можете да откриете в официалния му сайт ТУК.