Днес се навършва една година от смъртта на легендата на хеви метъла Рони Джеймс Дио. За съжаление на всички рок фенове по целия свят, Дио загуби борбата с рака на стомаха преди 12 месеца и почина на 67 години в болница в Хюстън, щата Тексас.

Роналд Джеймс Падавона е роден в Портсмът, Ню Хампшър в семейството на италиански имигранти през 1942 г. Впоследствие, променя името си на Дио, взаимствано от името на италианския мафиот Джони Дио. Той добива слава през 1957 г. с групата The Vegas Kings, която променя името си няколко пъти, преди да се разпадне през 1967 г. След това Рони застава начело на Elf с неговия приятел китарист Ник Пантас, преди да създаде друга група - "Rainbow".

През 1979 г., Дио се присъединява към "Black Sabbath", където замества Ози Озбърн, но само след три години напуска, за да създаде групата "Dio", с барабанист Вини Апиче. Групата се радва на голям успех, като издава десет студийни албума. В последните няколко години, Дио и Апиче се присъединиха към членовете на "Black Sabbath" Тони Йоми и Гийзър Бътлър за създаването на проекта Heaven & Hell. Рони получава и своя звезда на Алеята на славата на рокендрола в Холивуд през 2007 г.