В началото на сезона на летните отпуски NOVA затвърждава позицията си на лидер на българския телевизионен пазар, като почти една четвърт от активното население в България (18-49 г.) предпочита предаванията на NOVA и по този начин я превръща в най-предпочитания телевизионен канал, запазвайки преднина от 31% пред втората по гледаемост телевизия bTV. Подобни са резултатите и сред останалите аудиторни групи, при които разликата с bTV е още по-голяма, най-вече при зрителите на възраст 18-34 години, където тя достига 56%.

NOVA

източник: NOVA

Новините и актуалните предавания на NOVA продължават да са лидер и през лятото. Сутрешните блокове на NOVA са едни от най-предпочитаните от зрителите предавания, както в делнични, така и през почивните дни, като разликата спрямо „Тази сутрин“ по bTV възлиза на 56% или над 13 пункта дял в полза на „Здравей, България“ и 41% в полза на „Събуди се“ спрямо „Тази събота и неделя“. Неделният следобеден блок „Комбина“ отбелязва най-голямa преднина - 75%, пред конкурентното „120 минути“. Лятната късна емисия на Новините на NOVA от 22:00 часа за поредна година е най-гледаната новинарска емисия в България.

NOVA

източник: NOVA

За добрите резултати допринасят и праймтайм продукциите "Черешката на тортата", "Хавай 5-0", "София -Ден и Нощ" и "Господари на ефира", които успешно поддържат преднина пред конкурентните предавания, излъчвани по същото време по втората по гледаемост телевизия.

Аудиторният дял на NOVA в началото на летния сезон също продължава да нараства. Среднодневният дял на NOVA през юни 2017 е 23,3%, като за последните 3 години той е нараснал с общо 35% на среднодневна база и с 33% в праймтайм.

NOVA

източник: NOVA

Значително е и предимството на Нова Броудкастинг Груп и представлявани канали пред bTV Медия Груп и представлявани канали. Делът на групата през юни 2017 е с 40% по-голям от този на конкурентната група сред активното население на възраст 18-49 години, а при останалите аудиторни групи делът на НБГ и представлявани канали е с около 14 пункта по-голям, което допринася за над 45% положителна разлика спрямо БМГ и представлявани канали.

NOVA

източник: NOVA