Преди Автомобилния салон в Токио тази седмица японският концерн Тойота представи футуристичната интерактивна концептуална кола Fun-Vii със сензорна врата, информира DarikNews.bg.

Експерименталният модел Fun-Vii - от английската дума Fun (забавление) и първите букви от английските думи за кола (vehicle), интерактивен (interactive) и интернет (internet), беше показана пред публика за първи път преди Автомобилния салон в Токио, който отваря врати през уикенда.

Концептуалната кола работи като персонален компютър, като разпознава и поздравява шофьора си. Автомобилът, който изглежда като излязъл от научнофантастичен филм, позволява на шофьорите да променят цвета и дизайна на каросерията чрез дисплея.

„Смятахме, че ще бъде забавно да поставим смартфон на четири колела. Тази идея доведе до раждането на Fun-Vii. Една кола трябва да се харесва на емоциите ни. Ако няма забавление, това не е кола”, заяви Акио Тойода, президент на Тойота Мотор Корпорейшън, посочва БГНЕС.



Изглежда, че колата ще остане само на концептуално ниво за известно време. Без да уточнява дата, Тойота съобщава, че Fun-Vii е пример за това какво може да се случи през „20ХХ” година.