В момента тече акция срещу фирми от захарния бизнес за източване на ДДС. Това потвърди пред журналисти министърът на финансите Симеон Дянков. Той беше попитан дали е вярна информацията, че НАП проверява фирми за източване на ДДС, свързани със захарния бизнес, и дали сред тях са фирми на Гриша Ганчев.

„Става въпрос за голям брой фирми - над 20 свързани фирми. Става въпрос за голям, добре известен български бизнесмен и по първоначални преценки на дирекциите в НАП по този начин ДДС измамите в този сектор или ще изчезнат, или поне ще се намалят с огромен процент“, каза министърът.

В отговор на въпрос той каза, че бизнесменът е от Северна България. До края на деня и в следващите часове би трябвало вече да излезе подробна информация за фирми, задържани хора и количества, посочи Дянков. Когато станах финансов министър поисках доклад от службите и НАП в кои сектори най-много се източва ДДС и първият доклад преди една-две години беше именно за захарта, каза той.

Дянков отбеляза, че подобни доклади в НАП и в структури на сигурността има още от преди 10 години. Годишно от ДДС измами само в сектор „Захар“ загубите на държавата са между 140 млн. и 200 млн. лева, каза финансовият министър. Той посочи, че затова още преди две години е поискал от съответните дирекции в НАП не само да пишат доклади и да четат доклади на други институции, а да се заемат с този въпрос, заедно с други структури под ръководството на министър Цветанов. Мога да потвърдя, че от тази сутрин тази двугодишна анализаторска дейност е довела до конкретен резултат, добави Симеон Дянков.