Дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов бяха осъдени на общо 12 години затвор. Софийският апелативен съд отмени оправдателните присъди на Окръжния съд в Кюстендил и присъди 7 години лишаване от свобода за Галев и 5 години за Христов. Те бяха признати за виновни за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с рекет и принуда, информира DarikNews.bg.

Съдът призна Пламен Галев за ръководител на престъпната група и освен по-тежката присъда разпореди и конфискация на 1/3 от имуществото му.

За Ангел Христов магистратите отсъдиха конфискация на 1/4 от имуществото му. Променени са и присъдите на почти всички останали подсъдими.

Така Апостол Чакалов-Тоци получава четири години затвор, вместо година и четири месеца, присъдени му от Кюстендилския окръжен съд. Георги Градевски беше осъден условно на година и шест месеца, а Георги Блатски получи три години и шест месеца затвор за нанасяне на средна телесна повреда.

Владимир Ангелов- Стъклето ще трябва да лежи четири години.

Апелативните съдии потвърдиха оправдателната присъда на последния подсъдим по делото Красимир Оков.

По-рано през деня прокуратурата поиска 10 години затвор за братя Галеви. Двамата отказаха да коментират решението на съда.

Присъдата може да бъде обжалване пред Върховния касационен съд.

На първа инстанция Кюстендилският окръжен съд под председателството на съдия Мирослав Начев на 4-ти ноември 2010 година постанови оправдателни присъди за Пламен Галев и Ангел Христов.

Ефективни присъди от по 1 година и 4 месеца лишаване от свобода бяха наложени за Апостол Чакалов-Тоци и Владимир Ангелов- Стъклето. Георги Градевски бе осъден на пробация за срок от 6 месеца, а Георги Блатски получи условна присъда от 1 година. Прокуратурата протестира присъдите пред по горната инстанция. Заседанието в края на юни бе отложено, след като един от гражданските ищци Антонио Якимов подаде молба. Причините бяха високо кръвно налягане.