На 31.03 за пета поредна година ще се проведе инициативата Ден на маратонката. Тази година кампанията е под наслов "Спорт за другите" и отново цели да насърчи повече хора да обуят маратонките си и да спортуват в името на някой друг. На 31.03. за всяка тренировка с карта MultiSport, организаторите ще дарят 1 лв. за добра кауза.

Какви са каузите?

Част от събраните средства ще бъдат дарени на Сдружение SOS Детски селища България за изграждането на приключенски парк в SOS Детско селище Дрен, както и за закупуването на спортни екипи и обувки за младежи от SOS Семейни домове.

Втората организация, зад която застава инициативата, е фондация "Сийдър". От Бенефит Системс България ще помогнат за организиране на летен лагер с каяци на язовир Студен кладенец за деца, лишени от родителска грижа. Ще съдействат и за осигуряване на специалисти за спортни активности за морски лагер на младежи с увреждания.

Multisport

източник: Multisport

„Ден на маратонката“ е социално-отговорна кампания, която Бенефит Системс България организира за пръв път през 2019 година. Във времето маратонката се превърна в носител на идеята, че независимо от това какво работи човек, може да обуе маратонки в конкретния ден на работното си място и да се присъедини към борбата със заседналия начин на живот.

Тази година кампанията се осъществява в партньорство с Фондация „Сийдър“, Сдружение SOS Детски Селища, Спортен център Garitage и Yoga Vibe Garitage.

Подробна информация за Ден на маратонката 2023 г. може да бъде намерена на https://benefitsystems.bg/sportzadrugite/.

Малко допълнителни данни, които могат да са полезни:

Според препоръките на СЗО (Световната здравна организация), за да поддържаме добро здраве и самочувствие трябва да сме физически активни всеки ден. Това е важно, защото застоелият начин на живот убива - СЗО е изчислила, че един час седене, намалява продължителнсотта на живота с 21 минути, докато една цигара – с 11 минути.

Въпреки че българите сме пословични последни места в Европа по нива на спортна активност, добрата новина е, че ползите за здравето от редовната физическа активност стават все по-популярни и осъзнати в нашето общество и българинът все повече се движи, според данните от проучването MultiSport Index, проведено през 2022, сред 1000 респондента.

55% от българите извършват някаква физическа активност или спорт поне веднъж месечно, което е най-високият дял от 2019 насам. Но само 1/5 от българите спортуват активно (поне вендъж седмицата тренират). Като делът остава стабилен отпреди, повреме и след пандемията. Като общество имаме още много да работим в тази посока и заедно да търсим решения, които ще раздвижат българите във всяка възраст.