Руската армия се отказа да купи автомати Калашников за първи път от половин век, предаде ДПА, като се позова на началника на генералния щаб генерал Николай Макаров.

Макаров обясни, че във военните складове в Русия има десет пъти повече бройки от това оръжие, отколкото въоръжените сили на страната се нуждаят. „Така че няма да купуваме повече (автомати Калашников)”, каза той.

Според информационната агенция Известия руската армия е инструктирала производителя на легендарното оръжие - заводите „Ишмаш” в централния град Ижевск - да разработи автомат с по-голям обсег и по-голяма точност.

„Вече не сме удовлетворени от това, което имаме”, призна генерал Макаров. Той допълни, че руското военно командване иска да въоръжи войниците с „нещо по-модерно”.

Съветската армия приема на въоръжение легендарния автомат АК-47 (Калашников), разработен от бившия съветски военнослужещ Михаил Калашников, за първи път през 1947 г. Той стана през годините най-разпространеното огнестрелно оръжие сред въоръжените сили в цял свят.

Подобно на всички модели на автомат Калашников, неговата най-нова версия АК-74 е прочута със своята устойчивост и надеждност. Това оръжие обаче е смятано от някои за неподходящо за нощна употреба и за точна стрелба.

„Ишмаш” работи по редица възможни заместници на автоматите от серията АК, включително по оръжия, използващи муниции по стандартите на НАТО.