Христо Христов, Сан Хосе

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с изпълнителния директор на Cisco Джон Чембърс. Двамата обсъдиха възможността Cisco да участва в един от най-иновативните проекти на България - "София Tек Парк". Проектът ще даде възможност на студенти и предприемачи да се съберат на едно място заедно със световните информационни компании, с които да обсъждат и евентуално финансират техните начинания. В парка също така ще има и обучителен център, който ще бъде кръстен "Джон Атанасов", пише Zar.bg.

По време на едноседмичното му работно посещение в САЩ президентът Плевнелиев разказа повече за "София Тек Парк":

Ние сме го облекли в правилната платформа, в ясни инструменти за финансиране, така че трябва да си свършим работата.

Кои са ключовите моменти оттук нататък за "София Тек Парк"?

Очаквам до месец правителството да вземе решение за предоставяне на този стратегически парцел за "София Тек Парк". МИЕТ трябва да създаде фирма, която ще бъде дъщерна на министерство на икономиката и ще бъде инструментът, който ще е бенефициент по оперативната програма, така че да можем да стартираме с финансирането.

Очаквам до три месеца да имаме концепция, която да сглоби целия пъзел - как по линия на сътрудничеството ни с ЕИБ ще създадем фондове за предприемачество, фондове за създаване на компании, фондове за обучение, как по линия на сътрудничеството ни например с някои от тези големи компании, както и с НАСА Парк ще направим правилната концепция къде да позиционираме университетите, къде да позиционираме музея, как да направим работещ мастър план и работеща концепция. Лично аз ще работя много по това. Искам да издам една тайна - започнах дори и да рисувам лично аз мастър плана на София Парк. Аз съм един от малкото хора в България, който е правил подобни концепции и разбира от тях. И няма да скрия личната си страст към това България да се позиционира с подобни изключително съвременни платформи и механизми по пътя на високите технологии и по пътя на богатството.

Виждате много добре, че във времето на кризата от общо 2,8 милиона работещи българи 2,2 милиона бяха много притеснени, но едни 500 хиляди българи - именно тези, които работят във високите технологии, във фармацията, продължаваха да консумират, да купуват коли и да подкрепят икономиката. Искам повече българи да са в тази група. Искам да са не 500 хиляди, а да са 1 милион. Искам повече да са тези, които получават високи заплати. За мен не е достатъчно винаги да оферираме с най-ниската цена и винаги да казваме "Елате при нас, защото е евтино". За мен е важно да се позициониране там, където има висока добавена стойност. В следващите няколко месеца, до края на годината "София Тек Парк" ще има парцел, ще има мастър план, ще има концепция, ще има стратегически партньори, ще има ясно финансиране и ще бъде опериращ към края на годината от гледна точка на някои от неговите механизми. За обучение - например в Софийския университет можем да започнем да обучаваме младите хора на предприемачество. Или механизмите, по които да събираме заедно бизнеса, младите хора, водещи предприемачи.

Българите, които работят в Google, Cisco, HP да ни идват на гости, да ни показват трендовете. Всичко това ще започне да работи от началото на 2013. Надявам се и на първа копка, на първите три сгради в "София Тек Парк", така ги виждам - "Джон Атанасов - Science and Technology Museum", технологичния център и офисната сграда към София Парк. Към музея ще произведем една много специална зала или зали, които да работят като форум - това, което видяхме тук и в "НАСА рисърч", и в централите на големите компании, за да може глобално постоянно да сме в контакт и да създаваме механизми за комуникация. От края на 2015 трябва да работи с офиси, технологичен център, музей. Дотогава трябва да сме свършили първия етап от него.

Кога ще е първата копка?

Първата копка със сигурност във втората половина на 2013, като трябва много интензивно да се работи.