Петролният бос от литовски произход Денис Ершов е бил арестуван на Летище Бургас, съобщиха за БТА източници от МВР. Денис Ершов е бил приведен в следствието в Бургас, потвърди за Дарик говорителят на МВР Ваня Вълкова. Ершов е кацнал на летище Бургас с полет на руските авиолинии.

В спортните среди Денис Ершов бе известен като съдружник на боса на Черноморец Бургас Митко Събев в „Петрол холдинг”, където двамата имаха по 47,5% от акциите, но наскоро Ершов продаде акциите си в петролната компания на председателя на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов.

Говорителят на Бургаската Окръжна прокуратура Калина Чапкънова коментира за Дарик, че задържането на Ершов е „принудително довеждане от Столична Следствена служба и Бургаската прокуратура няма нищо общо със случая”.

На този етап от МВР не дават информация за причините, както и не потвърждават дали Ершов е бил арестуван.

От „24 часа” са потърсили петролния бос по телефона и пред тях той е трекъл информацията, съобщава онлайн изданието. „Това са пълни глупости! Не съм арестуван!”, отговорил Ершов и прекъснал разговора. По думите му единствената вярна информация, е че Денис Ершов е кацнал с полет на руските авиолинии днес.

През юни Денис Ершов обяви, че е продал дела си от 47,5% в „Петрол холдинг” (основния акционер в дистрибутора на горива) на швейцарската компания Credit Mediterranee. За купувач бе посочен Кирсан Илюмжинов, бивш президент на Република Калмикия, председател на Международната федерация по шахмат и член на партията на Владимир Путин „Единна Русия”.

В изявления за медиите той заяви, че е купил и други 5%, собственост на Александър Мелник, заявявайки намеренията си да финализира покупката и на останалите дялове, собственост на Митко Събев, като по този начин стане едноличен собственик на „Петрол”.

Името на Денис Ершов не един път е забърквано в скандали у нас. Ершов създава Нафтекс през 1991 г., става и основен акционер заедно с Митко Събев в „Петрол Холдинг”. Изгонен е от България по заповед на директора на Националната служба за сигурност през 2000 г., тъй като властта у нас го счита за заплаха за националната сигурност. Тогава директор на Националната служба за сигурност е ген. Атанас Атанасов. В неговата заповед освен Денис Ершов са записани имената и на Майкъл Чорни и още трима руски бизнесмени.

Ершов обжалва това и печели делата в съда, така от 2004 г. отново има право да влиза в страната ни. Години по-късно разказва, че заповедта за забрана за влизане в България срещу него не е политическа, но е поръчкова. За последно името му отново влезе в медиите със скандала, който избухна между него и Митко Събев по вписването на ръководството на „Петрол Холдинг” АД.