Най-престижните кинонагради Оскарпредстои да бъдат раздадени в Лос Анджелис. Церемонията в прочутия "Кодак Тийтър" започва в 02:30 часа през нощта българско време.

3D продукцията на Мартин Скорсезе "Изобретението на Хюго" е с най-много номинации за отличията - 11. Следва я френският чернобял ням филм "Артистът" с 10 номинации, който според предварителните прогнози ще вземе Оскарите в едни от най-важните категории.

Девет са филмите, между които Американската киноакадемия трябва да избере най-добрия. И макар в списъка да има заглавия на режисьори като Александър Пейн ("Потомците"),Терънс Малик ("Дървото на живота"), Уди Алън ("Полунощ в Париж"), Мартин Скорсезе("Изобретението на Хюго"), най-важният Оскар по всяка вероятност ще отиде при МишелАзанависюс за "Артистът". Според прогнозите той ще вземе и статуетката за режисура, успявайки да пребори вече изброените му четирима колеги.

"Артистът", който е най-награждаваният в последните месеци филм, ще прибере и още няколко Оскара. Почти сигурно е, че Жан Дюжарден ще получи отличието в категорията главна мъжка роля. Номинирани са още Джордж Клуни за "Потомците", Гари Олдман за "Дама, поп, асо, шпионин", мексиканският актьор Деймиън Бишир за "По-добър живот" иБрад Пит за "Кешбол".

Една от категориите, в които тази година са възможни изненади, е за главна женска роля. Номинираните актриси там са: Мерил Стрийп за ролята на Маргарет Тачър в "Желязната лейди", Глен Клоуз за ролята на мъж в "Албърт Нобс", Вайола Дейвис за "Южнячки", РуниМара за "Мъжете, които мразеха жените" и Мишел Уилямс за "Моята седмица с Мерилин", където тя играе Мерилин Монро. Мнозина специалисти са на мнение, че Оскарът ще отиде или при Мерил Стрийп, или при Глен Клоуз. Според Американската асоциация на филмовите критици обаче той ще е за чернокожата Вайола Дейвис.

Били Кристъл ще води церемонията по раздаването на най-важните награди в света на киното. Актьорът ще е домакин на събитието за девети път.