След два дни на гражданско неподчинение, масови протести и арести на десетки граждани в центъра на София, днес премиерът Бойко Борисов покани на извънредна среща представители на екооранизациите в страната, информира DarikNews.bg.

Природозащитниците и правителство обаче не постигнаха консенсус по най-важния спор, разпалил гражданското недоволство - да се променя ли предназначението на гората, ако инвеститор реши да строи спортни съоръжения. Това стана ясно след близо 2-часовите разговорите между представители на различни екоорганизации и премиерът Бойко Борисов, министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, както и председателят на парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева. Въпреки призивите на управляващите да няма протестиращи граждани на пътното платно, в социалната мрежа вече тече яростна организация за поредна трета блокада на Орлов мост.

В понеделник ще стане ясно кой ще отстъпи в спора да се променя ли предназначението на горите, ако инвеститор реши са стои спортни съоръжения в държавния горски фонд. „По останалите три спорни точки се разбрахме", каза земеделският министър Мирослав Найденов. „Приехме една техническа поправка, която ще бъде направена - когато се извършва планова сеч на горски територии, тя да не надхвърля прирастът на гората", каза той.

Природозащитниците ще настояват исканията им да бъдат приети и на втората среща в понеделник с премиера и признаха, че са настоявали за разговор с Борисов от декември насам, когато бяха предложени промените в Закона за горите, но една след двудневна блокада, министър-председателят обръща внимание на еколозите.

„Последният начин, по който можеше да се достигне до някакви резултати, съжалявам, че до там се стигна, но сме поели този риск да може да се стигне и до арести, ако по друг начин няма как да ни чуят. Това, което искаме да направим, е да обясним на хората, че има съществен напредък. Считаме, че могат да се постигнат разумни текстове, които най-вече да бъдат в полза на обществото", обясни Андрей Радев от Сдружение за дивата природа „Балкани".

„Това, което ние поставяме като проблем, който извежда хората на площадите, е притеснението, че такива инвестиционни процеси, които ще се провеждат в природните паркове като „Витоша" със сегашните поправки ще стават без промяна на предназначението и държавна гаранция. Призоваваме протестиращите да не блокират кръстовища", каза Александър Думчев от WWF.

Тази вечер остава готовността на природозащитниците за протест в центъра на София. Според организацията в социалната мрежа Фейсбук протестът ще започне в 19:30 часа, а малко по-късно се очаква природозащитниците да излязат на пътя, въпреки призивите на управляващите и представителите на екоорганизации в страната.

Срещата между премиера Бойко Борисов и еколозите не успя да разубеди протестиращите да излязат за трета поредна вечер. В социалната мрежа Фейсбук десетки бяха категорични, че не може да се говори за консенсус, а за опит да им бъде хвърлен прах в очите. В групата на събитието те определиха срещата като „голи обещания". И изразиха убеденост, че няма да спрат да изразяват недоволството си, преди управляващите да предприемат конкретни мерки, с които да се откажат от промените. Три часа преди уговорения час за протеста във Фейсбук се появи информация, че полицаи вече слагат заграждения на булевард "Цариградско шосе". Това обаче не отказва протестиращите за трета поредна вечер да излязат на кръстовището на Орлов мост.