По делото срещу Гриша Ганчев и "Литекс Комерс" има политически натиск. Това смята адвокатът на Ганчеви - баща и син, Татяна Дончева. Според нея доказателство за мнението й е начинът, по който се води разследването.

Дончева обясни в интервю за Дарик, че разследващите от ГДБОП са отказали да допуснат защитата в продължение на седмица, последвал е и писмен отказ.

"Всеки, който има бизнес от големи мащаби в България, трябва да се чувства застрашен", отбеляза Татяна Дончева. Тя пое делото от гледането на мярката на Данаил Ганчев на втора инстанция. Съдът определи на Ганчев мярка парична гаранция в размер на 100 000 лева и най-късно във вторник, 24 юли, ще стане ясно дали прокуратурата ще протестира това решение. Защитниците на Ганчев ще обжалват размера на гаранцията, коментира адвокат Дончева.

В края на миналата седмица Специализираният наказателен съд определи по-лека мярка гаранция от 100 000 лева за сина на директора на „Литекс Комерс" Гриша Ганчев - Данаил Ганчев. Досега Данаил Ганчев беше в ареста.

100 000 лева е наложената парична гаранция и на другия изпълнителен директор на „Литекс Комерс" Милко Димитров.

С по-лека мярка е Ивайло Талев с парична гаранция от 15 000 лева и Камелия Мирчева с парична гаранция от 5000 лева. Според магистратите промяната на мярката се налага, тъй като задържаните няма да се укрият или да извършат друго престъпление, освен това те са с добро образование.

Четиримата бяха задържани през май при операция "Захар" и обвинени в данъчни измами и злоупотреби, ощетили държавата с над 200 000 лева.

Според Татяна Дончева Данаил Ганчев и Милко Димитров не разполагат с достатъчно пари, за да платят гаранцията.

По думите на адвокат Дончева, освен че има политически натиск по делото, се бави умишлено и документацията. Има политически натиск да бъдат образувани дела срещу бизнес конкуренти на властта и начина, по който се процедира и по други дела, коментира тя. Дончева категорична, че по делото срещу „Литекс Комерс" има такъв политически натиск, а доказателство за това е начинът, по който се води производството и начинът, по който не се разследва.

Да смята Цветанов, че адвокатите му пречат, не учудва никого, но да се създаде писмен документ за отказ от разследващите полицаи в ГДБОП, това не се среща всеки ден, допълни още адвокат Татяна Дончева. По думите й, още при първото заседание по гледане на мярката на Данаил Ганчев и другите задържани са допуснати нарушения затова, че съдийката е съпруга на един от разследващите полицаи в ГДБОП и тогава задължителните основания за отводи са пренебрегнати.

Според Татяна Дончева от изпълнителната власт не търсят истината, а сменят престъпления и арести с други цели.