В коя страна консумират най-много пикантна храна? Дали температурата има нещо общо с това? Една теория казва, че хората започнали да добавят подправки на храната, за да убие бактериите. Защо в устата си чувствате все едно е в пламъци, когато ядете пикантен пипер?
Някои съединения в пикантните храни активират сетивни неврони, наречени полимодални носисептори. Те се срещат по цялото тяло. Забелязали ли сте, че не всички пикантни храни са пикантни по един и същи начин? Стандартната мярка за пикантност на храните е по скалата на Сковил, който измерва какво съдържание на капсаицин може да се разреди в жегата, съобщават от foodpanda. Най-лютивата храна е под формата на пипер на спрей, който отива до 5 милиона Сковил единици.
foodpanda избра 10-те най-горещите кухни на света.
Нигерия, Етиопия и Индия и Китай са страните, в които се консумира най-люта храна.
След тях се подреждат Корея, Мексико и Япония
Трето място е отредено за Перу, Сенегал и Сицилия където също похапват повече люто от нормалното.
Какво се случва, когато ядем люта храна:
Попадаме в същото физиологично състояние, в което сме когато сме изправени пред заплаха. Лютите чушки и черният пипер са направени от големи молекули, изгарящи небцето ни. Горчицата, хрянът и уасабито са направени от по-малки молекули, които се разнасят в синусите ни. Това е причината лютите чушки да изгарят езиците ни, а усабито - носовете. Изпотяваме се и сърцето ни бие по-бързо. Любопитен факт е че тези, които обичат да ядат пикантни неща са по-склонни към хазарт. Вкусът на пикантни храни се наследява генетично. /БГНЕС
Коментирай