Папа Франциск получи символи на папската си власт на пищната церемония на площад Свети Петър пред десетки хиляди вярващи на първата меса от своя понтификат.

Френският кардинал протодякон Жан-Луи Торан постави върху раменете му папската мантия, същата, която предшественикът му Бенедикт XVI носеше преди да вземе историческото решение да се откаже от поста си заради отслабването на силите си. След това доайенът на колегията на кардиналите, италианецът Анджело Содано, постави на лявата ;у ръка Рибарския пръстен. Мантията и пръстенът са атрибутите на папската власт. Преди това папа Франциск, облечен във филон и бяла митра, коленичи на гроба на Свети Петър, придружен от патриарсите на източните католически църкви.

След това, следвайки ритуала, шестима кардинали, представляващи цялата колегия на кардиналите, дойдоха да му засвидетелстват подчинението си. После новият папа започна първата си меса в предверието на базиликата Свети Петър в присъствието на тридесетина държавни и правителствени ръководители, стотици духовници и десетки хиляди вярващи.

В началото на церемонията папа Франциск влезе на площад Свети Петър, за да приветства многобройните богомолци. Облечен в белите си папски одежди и застанал по средата на открит автомобил, папата помаха с ръка, усмихваше се и вдигна палец, за да приветства развълнуваната тълпа на окъпания в слънце площад. След това той се помоли на гроба на Свети Петър, смятан за първия папа в католическата традиция.

Хората започнаха да се събират на площада още рано сутринта за церемонията, изпълнена с вековни ритуали. "С папа Франциск църквата ще бъде по-близо до хората и до съвременния свят", смята 31-годишният колумбийски свещеник Родриго Грахалес, който беше част от многобройната тълпа. Хората развяват флагове от цял свят и плакати с хвалебствия за новия папа.

Бившият архиепископ на Буенос Айрес Хорхе Марио Берголио вече спечели сърцата в Рим с обезоръжаващия си неофициален стил, който контрастира на днешната помпозна церемония. "Давай Франциск! Ние ще сме с теб, където и да отидеш!", пишеше на един от плакатите, носени от група бразилски монахини на площад Свети Петър.

Папа Франциск вече се сблъска с първото си дипломатическо главоболие във формата на молба от президентката на родината му Аржентина Кристина Кирхнер да посредничи в спора с Великобритания заради суверенитета на Фолкландските острови. Папа Франциск все още е критикуван в родината си заради мълчанието му във връзка с жестокостите на военното управление на Аржентина по време на диктатурата през 70-те и 80-те години на миналия век.

Папа Франциск получи сивмолите на папската власт, ще се бори срещу гей браковете

източник: BGNES

Китайското правителство заяви, че няма да изпрати представители, след като тайванският президент Ма Инцзю заяви, че ще присъства. Зимбабвийският президент Робърт Мугабе също пристигна в Рим, пренебрегвайки наложената му от ЕС забрана за пътуване заради нарушаването на човешките права. Забраната обаче не важи за Ватикана.

Латинска Америка ще бъде сериозно представена на интронизацията на първия папа неевропеец от близо 1300 години с президентите на Аржентина, Бразилия, Чили, Коста Рика, Мексико и Парагвай. Лидерите на различни течения в християнството също присъстват на церемонията. Сред тях е и Константинополският патриарх Вартоломей I. Ватиканското радио съобщи, че Константинополски патриарх присъства на интронизацията за първи път от 1054 г., когато източната и западната част на християнския свят се разделят.

Ватиканът е под обсада заради церемонията, като 3000 полицаи охраняват събитието, както и снайперисти на покривите и експерти по взривни устройства. Три палатки на Червения кръст бяха разположени на площада, а гигантски екрани бяха инсталирани по целия главен булевард, водещ към площад Свети Петър.

Църковните лидери призоваха Франциск да пристъпи към бързи реформи на разяжданата от интриги Римска курия, централната администрация на Римокатолическата църква, и неговите назначения в идните седмици ще бъдат зорко следени. Папа Франциск съобщи, че ще работи за вяра, която е по-близо до обикновените хора и за социална справедливост, макар че умереният консерватор вероятно няма да промени основните догми на католическата доктрина.

Хорхе Марио Берголио е роден в Буенос Айрес в семейство с пет деца на италиански жп работник и съпругата му. Завършва семинария във Вила Девото и влиза в йезуитския орден на 11 март 1958 г. Завършва философия в Colegio Máximo San José in San Migue и след това преподава литература и психология в Colegio de la Inmaculada в Санта Фе и Colegio del Salvador в Буенос Айрес. Ръкоположен е за свещеник на 13 декември 1969 г. от архиепископ Рамон Хосе Кастелано. Учи във Философския и теологически факултет в Сан Мигел, където по-късно става преподавател. През 1980 г. става ректор на семинарията в Сан Мигел, където е учил. Той заема тази длъжност до 1986 г. Защитава докторска дисертация в Германия и се връща в родината си, за да служи там. Папа Йоан Павел Втори призовава Берголио на консисторията /събрание на папата и кардиналите от католическата църква, на което папата съобщава нови назначения на свободните кардиналски постове/ през февруари 2001 г. във Ватикана, където е ръкоположен за кардинал. Като кардинал Берголио става известен със своята скромност, доктринален консерватизъм и съпричастност към социалната справедливост. Неговата скромност личи и в начина му на живот - живее в малък апартамент вместо в епископска резиденция. Отказва да ползва лимузина с шофьор, а предпочита градския транспорт и дори се говори, че си готви сам. След смъртта на папа Йоан Павел Втори Берголио, който самия е сред възможните кандидати за негов наследник начело на Римокатолическата църква, участва в конклава, който избира папа Бенедикт XVI. През ноември 2005 г. Берголио е избран за председател на аржентинската епископална конференция за тригодишен мандат от голямо болшинство аржентински епископи. Преизбран е на 11 ноември 2008 г.

Папа Франциск получи сивмолите на папската власт, ще се бори срещу гей браковете

източник: BGNES

Ето списък с ключовите проблеми, с които бъдещият първосвещеник ще се сблъска:

- СЕКСУАЛНИТЕ ЗЛОУПОТРЕБИ. След разкритията, че свещеници блудствали с деца в Европа и Съединените щати германецът се извини за ролята на църквата. Но мнозина искат да видят виновниците изправени пред съда.

- ПРАНЕТО НА ПАРИ ВЪВ ВАТИКАНА. Опетнена, че извършвала мрачни финансови сделки и поддържала отношения с мафията, Ватиканската банка обеща да засили усилията за борба с прането на пари. Бившият й ръководител бе уволнен през май м.г., но негов наследник все още липсва.

- ХОМОСЕКСУАЛНИТЕ И ГЕЙ БРАКОВЕТЕ. Това е един от най-ключовите за Ватикана въпроси. Макар че осъждаше насилието срещу гейовете, Бенедикт отказваше да се отърси от ученията на църквата за традиционното семейство, бащата, майката и децата.

- ТАЙНИТЕ И ИНТРИГИТЕ. Погълнат от изследванията си, папа Бенедикт не успя да поеме пълен контрол или реформира Курията – тайния и влиятелен управленски орган на църквата. Доминираният от италиански духовници орган е ключът към папството, тъй като е способен да се намесва в решенията на първосвещеника и да запазва статуквото.

- ЖЕНИТЕ И ЕРГЕНСТВОТО ПРИ СВЕЩЕНИЦИТЕ. Призивите от самопровъзгласили се свещеници да се сложи край на безбрачието и да се приемат жени в духовенството бяха отхвърлени от Бенедикт като егоистични. Той настоя, че църквата няма Божията власт да ръкополага жени и заяви, че безбрачието има централна роля в духовенството.

- АБОРТИТЕ. Бенедикт настояваше, че Ватикана има "дълг" да защитава "основните човешки ценности". Той определяше опитите да се "избират хора и изключват други от човечеството" като крайно неморални. През 2010 той назначи на висок пост канадския кардинал Марк Уле, който бе заявил, че абортът е "морално престъпление" дори при случаи на изнасилване. /БГНЕС