Остава тежка ситуацията в някои от зимните курорти, съобщиха от Планинската спасителна служба. Все още е невъзможно осигуряването на нормалното електрическо захранване в района на Чепеларе и село Мугла поради силно заснежените и непочистени пътища и падналите дървета в тези райони, съобщиха от „Пожарна безопасност и защита на населението". От 13:30 часа днес е обявено бедствено положение на територията на Община Чепеларе, съобщи DarikNews.bg.

Няма данни за бедстващи хора в планината. Продължава да съществува опасност от лавини в следствие на обилните снеговалежи от изминалия ден. Въпреки проблемите, които зимните условия създадоха в страната, курортите се радваха на посещения от туристи, коментира дежурния спасител от Планинската спасителна служба Камен Якимов.

„Днес за разлика от вчера времето бе доста по-благоприятно. Нямаше мъгла, намаля вятърът, времето беше по-ясно, температурите на височина около 2000 метра бяха около минус 10 градуса, на около 1500 метра - бяха между минус 3-4. В този височинен диапазон са разположени курортите общо взето и в температурно отношение всичко беше благоприятно. Всички курорти направиха опит да работят след обилния снеговалеж, но като че ли се отдаде само на Пампорово и Банско. В другите курорти продължиха да имат проблеми с енергоснабдяването. Поради това работата там не беше много редовна. Новият снеговалеж допринесе за повишаване на степента на лавинна опасност и то най-вече под ветрените склонове и улеи, където очаквам да се е акумулирало доста голямо количество сняг, още повече, че по мои впечатления в по-ниските части на планините снегът е мокър, което увеличава опасността от падане на лавини", каза Якимов.

По отношение на лифтовете той каза: „За съжаление, продължиха проблемите в Чепеларе и на Боровец. Да се надяваме, че от утре нещата ще се нормализират".

От 7 януари град Чепеларе и по-голяма част от населените места в общината са без ток, в резултат на това без вода е и половината град. Липсата на ток е оставила без отопление всички обществени сгради, голяма част от хотелите, както и домакинствата, които са на парно.

Пътят до Мугла вече е отворен, съобщават от "Титан Клинър". Жителите на смолянското село преживяха два дни изолирани от света без пътен достъп, с прекъснато електричество и комуникации. Трасето "Смолян - Мугла" е достъпно за високопроходими автомобили, които задължително трябва да бъдат с вериги на гумите. Разчистването на затрупания от снежни преспи път продължи повече от 48 часа, включително и с верижен трактор, който бе изпратен през нощта. Верижна машина Т-130 ще продължи разчистването и разширяването на трасето, така че до няколко часа да е проходимо и за леки автомобили, уточняват от фирмата.