Пореден протест готвят обединените във фейсбук групата "Не на данък паркинг...". Недоволните от новата "Синя зона" в столичния център ще излязат да изразят недоволството си на 1 октомври на площад "Славейков", съобщава БГНЕС

Гражданско движение "ДНЕС" също се включва в протеста. "Нека кажем: "НЕ!" на необосновано високите цени за паркиране и репатриране на автомобили! "НЕ!" на дискриминацията по местоживеене! "НЕ!" на беззаконието и арогантността на столичните общинари! "НЕ!" на привилегиите и незаконно обособените паркинги пред институции и фирми! "ДА!" на реда и законността! "ДА!" на съобразяването с покупателната способност на гражданите! "ДА!" на изпълнение на ангажиментите на общинарите към столичани за изграждане на паркинги! "ДА!" на прозрачността при управление на средствата, събирани от обществени услуги!", заявяват от гражданското движение.

Протестиращите против новите правила за паркиране в центъра смятат, че са дискриминирани само защити живеят в центъра и според тях, не е нужно да си юрист, за да осъзнаеш това. Те смятат, че когато се приемат нови правила е редно това да се прави с референдум, за да се чуе гласът на народа и да се стигне до консенсус. "За съжаление това не е приоритет на управляващите. В България властта се възприема много криво, всеки си мисли, че като има власт е богоизбран и различен от останалите", коментираха граждани на един от миналите протести срещу "Синята зона".

До момента в София се проведоха редица протести срещу новите правила за паркиране. Те надигнаха вълна от гражданско недоволство и неодобрение. В протестните акции се включиха известни хора – певци, общественици. В социалните мрежи стотици, хиляди потребите се обединиха срещу новите цени от 2 лева на час за "синя" и 1 лев на час за "зелена" зони. Започната бе и подписка за референдум за премахването на новите правила за "Синята зона" в центъра на София. Столичният кмет Йорданка Фандъкова обаче твърдо отстоява позицията си: "За мен строгите правила за паркиране в центъра на града нямат алтернатива и който е против тях значи е "за" хаоса в София".

Изтече гратисният период за издаване на винетни стикери, с които живеещите в столичния център, които попадат в "Синя" и "Зелена" зони, ще могат да паркират автомобилите си. Според новите правила за паркиране - от 1 октомври, живеещите на територията на "Синя" и "Зелена" зони в София, могат да паркират по постоянен адрес само с винетни стикери. Срокът за издаване на винетни стикери, в който правоимащите могат да си подадат документите, беше удължен от 1 септември до 1 октомври от Столичната община.