Момче от Ковънтри стана най-младият компютърен специалист в света. Айан Куреши вече е сертифициран професионалист от Майкрософт, след като преминал изпита на технологичния гигант, когато бил едва на пет години. Вече шестгодишното момче, чийто баща е IT консултант, създал собствена компютърна мрежа у дома. То разказа пред Би Би Си, че изпитът му бил труден, но приятен и се надява някой ден да създаде технологичен център във Великобритания.

„Най-трудното предизвикателство беше да обясня езика на теста на петгодишно момче. Но той изглежда го разбираше и има много добра памет“, обяснява бащата на Айан Асим. Куреши запознал сина си с компютрите, когато бил на три години. Той му позволявал да играе със старите му компютри и така успял да разбере какво са хард драйвери и дънни платки.

„Установих, че каквото и да му казвам, на следващия ден той си спомня всичко, така че започнах да му давам повече информация. Твърде много занимания с компютри на тази възраст могат да имат негативни последици, но Айан използва тази възможност“, разказва Асим.

Айан има собствена компютърна лаборатория в дома си в Ковънтри с компютърна мрежа, която сам изградил. Той прекарва около два часа дневно в учене за оперативната система и как да инсталира програми. Когато момчето пристигнало, за да положи изпита на Майкрософт, изпитващите били разтревожени, че е твърде малко, за да бъде кандидат. Но баща му ги уверил, че Айан ще се справи сам. Изпитът се полага от хора, които искат да станат IT специалисти.

Майката на Айан Мамона учи за личен лекар. Семейството се преместило в Англия от Пакистан през 2009 г. „Много съм щастлива и горда, не искам той да поставя световен рекорд всеки ден, а искам да дава най-доброто от себе си, каквото и да прави в живота си“, сподели тя.

Айан се надява да създаде IT център във Великобритания подобен на американската Силициева долина, и смята да го нарече E-Valley. Той иска също така да създаде собствена компания. /БГНЕС