Американското издание на списание "Ескуайър" определи папа Франциск за най-добре облечения мъж на 2013 г.

Списанието признава, че решението му е "нетрадиционно", но подчертава, че обикновеният начин на обличане на папата е "сигнал за нова ера (а за мнозина и за нови надежди) за Католическата църква. "Неговият начин на обличане наистина отразява мисленето зад него. Спомням си, когато Йоан Павел II беше погребан с онези пищни ярко червени обувки. Когато настоящият папа беше избран и реши да не носи червените обувки, си помислих, че това е много показателно за подхода му като човек, изпълняващ определена роля", заяви експертът по мъжка мода Марк Евън Блекман, цитиран от списанието.

Папа Франциск си спечели възхищението на много хора заради своята скромност. На Велики четвъртък той коленичи, за да измие и целуне краката на млади затворници, двама от които момичета, включително една мюсюлманка, при посещението си преди Великден в затворнически център за младежи. През юли папата покани бездомници на вечеря на площад Свети Петър. През август той позира за "папско селфи" с група тийнейджъри. Няколко седмици по-късно си сложи червен клоуновски нос и позира за комични снимки с младоженци.

"Папа Франциск разбира, че мъжките дрехи изразяват характера на мъжа, който носи дрехите. Затова в папското облекло няма място за дрехи в рап стил", казва експертката Мари Лайза Гавенас.

Известен от 13 март като папа Франциск, 77-годишният духовник с очила е бил и най-обсъжданият човек в света през 2013 г., показва изследване на компанията Global Language Monitor. Признанието отразява способността му да формира информационния дневен ред и да завладява сърцата и умовете с харизматичните си речи и цветни публични прояви. По-рано тази година папа Франциск беше обявен за 86-я Човек на годината на списание "Тайм", чест, оказвана преди това на имена като Уинстън Чърчил, кралица Елизабет II, Роналд Рейгън и Джон Кенеди. /БГНЕС