Над 1 милион лева са събрани до момента за кампанията "Българската Коледа". Големият благотворителен концерт в подкрепа на нея беше снощи в Народния театър "Иван Вазов". Повече от 100 музиканти се включиха в двучасовото шоу. С част от парите, постъпили по сметките на инициативата, ще се помогне за лечението на болни деца, а с друга ще се купи медицинска апаратура за детски клиники, информира DarikNews.bg.

"Българската Коледа" се провежда по инициатива и под патронажа на президента и неговата съпруга. Деветото издание на кампанията е последното за Георги и Зорка Първанови. Новоизбраният държавен глава Росен Плевнелиев вече обеща да продължи традицията.

Изпълнители от различни жанрове участваха в концерта "Българската Коледа". Поп-фолкът беше представен от Андреа, Галена, Преслава, Алисия, Ивана. За да подкрепят благотворителната кампания, на сцената на Народния театър се качиха Кирил Маричков, Миро и Дивна, Дони и Нети, група "Сигнал".

Всички музиканти, които се включиха в шоуто, оставяха на сцената, под голяма елха, подаръци за децата на "Българската Коледа". Йордан Караджов остави хвърчило: "Защото полетът към мечтите не бива да бъде прекъсван от нищо. Трябва да направим всичко възможно децата да имат мечти, които да ги карат да летят".

И певицата Мариана Попова се присъедини към "Българската Коледа". Тя се обърна към всички с думите: "Много е трудно да се говори за децата на България. Много е трудно на всички деца, много е трудно на болните деца. Аз донесох панда и ще ви разкажа защо. Пандата е от изчезващия вид, от един от най-застрашените видове. Нека доброто у хората да не изчезва. Подарете надежда! И още нещо - пандата има най-красивите и най-тъжните очи. Такива са и очите на болните дечица, на които помагаме. Докажете, че в България има гражданско общество. Скъпи българи, нека се събудим за доброто и докажем, че хората са добри и че ние сме тук на тази земя за добро. Весела Коледа на всички!"

1 лев на дете в беда можете да дарите и вие като изпратите sms на 1117 за всички мобилни оператори или се обадите на 0900 1117 или 09000 1117. Номерата ще бъдат активни до 1 януари 2012 година.

Чрез досегашните осем издания на кампанията "Българската Коледа" бяха събрани 18 142 832 лв. С 4 230 912 лева от тях беше помогнато за лечението на 1066 деца. С останалите пари бяха купени медицинско оборудване и линейки за 139 детски клиники. Всичко за инициативата можете да откриете в сайтаbgkoleda.bg.