25-годишният Октай Енимехмедов опита да стреля по Ахмед Доган по време на конференцията на партията, която се провежда в НДК. Въоръженият мъж излезе на подиума, докато лидерът на ДПС изнасяше доклада си, и насочи оръжие към главата на Доган, информира DarikNews.bg.

Мъжът обаче не успя да произведе изстрел, заради бързата намеса на охраната. Той беше повален на земята с удари. Пистолетът на нападателя е бил газов.

Мехмедов бил в залата с делегатска карта на гост на конференцията. В момента нападателят дава обяснения в Четвърто РУП. Изяснено е, че Октай Енимехмедов има шест криминални регистрации - за разпространение на наркотици, за хулиганство, телесни повреди и грабеж, съобщиха за Дарик от полицията.

Според очевидци нападателят е минал необезпокоявано повече от 10 метра и никой не му е попречил да се качи на трибуната. Следнамесата на НСО, членовете на ДПС са били оставени да го линчуват публично в продължение на около 5 минути.

Нападателят е брат на Метин Енимехмедов, който спечели ферарито на Слави Трифонов от шоуто „Танцувай с мен”, научи в.„24 часа”.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган беше изведен от залата.

Лютфи Местан обяви почивка и успокои залата, че лидерът на ДПС не е ранен. Малко по-късно той уточни, че медицинският преглед е показал, че Ахмед Доган няма наранявания и здравословното му състояние е добро.

От ДПС обясниха, че имат входирано искане за охрана в МВР, но не са получили отговор до началото на конференцията. Това е причината и в НДК да е нямало полиция по време на нападението. Органите на реда пристигнали едва след атентата.

По повод на това, че от ДПС са входирали искане да бъдат охранявани по време на Конференцията, от МВР обясниха, че се е провела среща с представители на СДВР, НСО и МВР. На нея е взето решение вътре НДК и залата, където са делегатите  да се охраняват от НСО, а отвън сградата да пазят полицаи от СДВР.

Конференцията вероятно ще бъде прекратена, въпреки че първоначално беше съобщено, че срещата ще продължи в 15.00 ч.

Инцидентът стана докато Ахмед Доган говореше за приоритетите на България. В началото на доклада си той изтъкна, че светът е на ръба на самоунищожителна катастрофа и тотална енергийна зависимост.

Доган посочи, че две основни тенденции характеризират нашия съвременен и глобален политически свят. Една от тях е, че светът се движи от еднополюсен към многополюсен свят - поливалентост на ценностите и мултикултурност.

Втора тенденция е търсенето на изход от финансовата криза, каза Доган. Той посочи, че търсенето на изходи от кризата до момента е в рамките на конвенционалното мислене и действие. За мен няма съмнение, че глобалната криза е и криза на парадигмата за модерно развитие, изтъкна още лидерът на ДПС преди нападението.

Преди прекъсването на конференцията не беше засегнат въпроса за лидерството в Движението за права и свободи.

Около час след атентата срещу Ахмед Доган зам.-председателят на ДПС Лютви Местанизрази официалната позиция на партията. 

„Прескочиха се всякакви граници. От името на ДПС категорично заявяваме, че не знаем кой е физическият поръчител на това покушение, но няма никакво съмнение, че истинският поръчител на това покушение е именно езикът на омразата. На конфронтацията, на анти ДПС агресията в българското общество”, обяви той от трибуната в НДК. 

„Затова няма да бъде достатъчно формалното на думи разграничение от този акт на покушение не просто срещу лидера на ДПС, а срещу всички, чиято обща воля той вече представя 28 години. Знаете ли какво е пречупено в сърцата на тези делегати на над 1 млн. български граждани”, каза още Местан.