Вкусът на бирата много зависи от това на каква музика се пие, дали изобщо звучи или не музика.

Такива са изводите от необичаен научен експеримент, резултатите от който са публикувани в сп. Frontiers in Psychology.

"Хората изпитват по-голямо удоволствие когато пият бира на музиката, която съответства на характера на тази напитка. Тези, които са чули песента, която използвахме в експеримента, не само смятат, че пиенето на бира е по-приятно, но също така че самата напитка е по-вкусна. Изглежда, че удоволствието от слушането на песента се е просмукало във вкусовите им усещания", казва Фелипе Кавальо от Свободния университет в Брюксел (Белгия).

Кавальо и неговите колеги провели експеримента със съдействието на британската рок група Editors, станала популярна в началото на този век във Великобритания и в Европа. Членовете на тази група решили да създадат своя собствена марка бира и им хрумнала идеята да проверят дали тя ще се съчетае с тяхната музика.

Групата на Кавальо, към когото бандата се обърнала с тази идея, събрала двеста любители на бирата и музиката, като ги приканили да опитат "безименна" бира, или бира с етикет на Editors, в бар, където понякога звучи музика, а понякога цари тишина. След всяка дегустация учените се интересували дали бирата се е харесала на участниците в експеримента, или не, и дали са знаели каква музика е звучала, когато са били включвани тонколоните на бара.

Експериментите показали, че хората, които пият "безименна" бира и бирата на Editors на музика, намират напитката по-вкусна и интересна, отколкото при пиенето на същата напитка при тишина.

Удоволствието се увеличавало, когато хората знаели за съществуването на групата и са слушали песните й, а също когато видят етикета с имената им на бутилката. Учените смятат, че този ефект е резултат от съчетаване на удоволствието от слушане на музика и пиенето на бира в тяхното съзнание. Това, според Кавальо, кара хората да смятат, че бирата е по-вкусна, отколкото при пиенето й на тишина.

Психолозите смятат скоро да проверят дали този ефект ще е работещ и при други продукти и вещи. Ако е така, те предлагат да се използват такива психологически трикове за насърчаване на консумирането на здравословни хранителни продукти, които на хората обикновено изглеждат неприятни или безинтересни. /БГНЕС