Понеже сега Исландия е на мода заради UEFA EURO 2016, знаете ли кое е най-ужасното ястие на света?

Месо от исландска акула. Мирише отвратително.

Но първо се отпуснете и си представете, че сте на брега на Синята лагуна в Исландия. Само се потопете. Горещата вода е от термални извори. Така че студеното и ветровито време не ви тревожи по никакъв начин.

Става обед и ви си прияжда нещо вкусно. Нещо местно и нещо месно. Какво да бъде?

Предлагат ви месо от акула или месо от кит. Кое от двете да изберете?

За месото от акула се твърди, че е най-ужасното ястие на света. Както казахме смърди. Смърди на...урина. „Слагаме го сурово в земята да престои 5 месеца, затискаме го със скари и после пикаем върху него. Яде се основно сурово, макар че може и печено“, обясняват исландците.

Това с уринирането май е легенда за пред туристите, понеже северняците се хилят срещу нас. Легенда или не, очевидци потвърждават ужасната миризма.

Тогава печен стек от кит?

Китоловът обаче е забранен на острова от 80-те години на миналия век. Има обаче месо от водния гигант, дълбоко замразено още от онези времена. В някои ресторанти пък твърдят, че е месо от единичните бройки убити китове за научни цели. Добрали се до ненужното месо. Вярвайте на която от двете легенди поискате. А иначе вкусът на стека е като от телешко месо. Струва си, не е като акулата.

А ако ви се пие алкохол с храната, препъръчваме ви исландска ракия. Прави се от картофи, слага се кимион. На вкус обаче прилича на скандинавска водка.

Такива са особеностите на исландската кухня. Така са закърмени момчетата в синьо от националния отбор на страната, с която сега се занимава целият свят, не само Европа.

Наздраве!