Мощен взрив избухна в центъра на Истанбул, близо до църквата „Света София" и Синята джамия. Експлозията е дело на атентатор самоубиец от сирийски произход, съобщи турският президент Реджеп Ердоган.

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че зад атентата стои джихадистката групировка „Ислямска държава". „Ние установихме, че извършителят на нападението е чужденец, който е член на „Ислямска държава", каза премиерът в Анкара.

Самоличността на нападателя бе разкрита за часове от разследващите. Набил Фадл е роден през септември 1988 година в Саудитска Арабия. Полицията разследва връзките му със „спящи клетки" на територията на Турция.

Общо единайсет души бяха убити, а 15 бяха ранени при експлозията.

Девет от жертвите са германци, двама са от Южна Корея.

Турските власти коментират, че мишена на терористичния акт очевидно е била група от 33 туристи от Германия.

Пострадалите са откарани в болница, двама от тях са в критично състояние. Според изданието сред тях има трима турски граждани и трима германски туристи, които са с леки наранявани. РИА Новости съобщава за ранени туристи от Южна Корея, Германия, Норвегия и Перу.

Взривът, който е станал около 10:20 часа тази сутрин, е бил много мощен и детонацията е била чута в съседните квартали, разказват очевидци.

Експлозията е избухнала в близост до Теодосиевата колона пред Синята джамия. Мястото е сред туристическите забележителности в града. Детонацията е усетена на площад „Таксим", който се намира на няколко километра от мястото на взрива.

Очевидци разказаха, че взривът, станал в непосредствена близост до трамвайна спирка, е предизвикан от атентатор самоубиец.

„Експлозията беше толкова силна, че разтресе земята. Имаше много силен мирис", казва германска туристка.

„Видях най-малко 10 ранени. Със 100-процентова сигурност мога да кажа, че това не беше бомба, а самоубийствен атентат", казва турски гражданин.

На местните медии временно е забранено да публикуват нова информация за взрива, за да не се възпрепятства разследването.

Турският премиер Ахмед Давутоглу свика извънредно заседание на кабинета след експлозията.

Властите са повишили нивото на терористична заплаха в Анакара.