Оранжев код за опасно време в 20 области на Западна и Централна България. Метеоролозите от НИМХ прогнозират бурен вятър и проливни валежи над страната днес.

Горещата вълна, дошла от Сахара, се сблъсква със студен арктически фронт, който вече предизвика обилни снеговалежи в Русия. Само за ден в Москва падна сняг, колкото една трета от месечната норма.

Областите в България, в които се очакват дъжд и силен вятър са Видинска, Монтанска, Врачанска, Софийска, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Смолянска и Пазарджишка.

През деня вятърът от юг-югозапад ще се усили, ще бъде бурен, със средна скорост около 10-15 м/с и пориви до 32 м/с (115 км/ч). Ще има валежи от дъжд и на места количествата ще са между 20 и 30 л/кв. м., в планинските райони на Благоевградска област и до 40 л/кв. м.

В 10 области е обявен оранжев код за бурен вятър. Това са Ловешка, Габровска, Великотърновска, Пловдивска, Кърджалийска, Хасковска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска и Ямболска. И в тези области през деня вятърът от юг-югозапад ще се усили, ще бъде силен и бурен, със средна скорост около 10-15 м/с и пориви до 32 м/с.

За 8 области на Североизточна и Северна България е обявен жълт код заради силния вятър. Това са областите Плевенска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Шуменска, Добричка и Варненска. В тези области южният вятър ще се усили със средна скорост 8-13 м/с и пориви около 20-25 м/с. Около и след обяд с усилване на вятъра от юг-югозапад се очакват за Варненска области по крайбрежието на морето 14-17 м/сек, пориви 20 м/сек. На север от нос Калиакра вълнението на морето ще се увеличи до 4 бала.

През деня южният вятър ще се усили, ще бъде силен и бурен. На много места в страната ще има превалявания от дъжд, по-обилни в Югозападна България. На места ще има и гръмотевична дейност. Ще се задържи топло, с максимални температури между 21° и 26°.

В северозападните райони вятърът ще е от запад и там максималните ще са по-ниски около 12-13°. Валежите ще продължат и през нощта срещу сряда, а вятърът в повечето райони ще отслабне, уточниха от НИМХ.

Над планините времето ще е екстремно. Вятърът ще е бурен, по върховете и ураганен от югозапад, вечерта ще отслабне. На много места ще вали дъжд, интензивен в масивите от Югозападна България. На места ще има и гръмотевична дейност. Ще бъде топло с максимална температура на височина 1200 метра около 17°, на 2000 метра около 11°.

По Черноморието облачността ще е променлива, по-значителна вечерта. През нощта срещу сряда ще започне да вали дъжд. Ще духа умерен и силен юг-югозападен вятър. Максималните температури ще са около 22-24°.

Очаква се студеният въздух да започне да нахлува и в нашата страна и от утре температурите ще се понижат.

Всичко за времето у нас и по света, както и подробна 10-дневна прогноза, можете да намерите на Sinoptik.bg.