Много силен трус с магнитуд от 4,8 и с дълбочина 11 км е усетен в централна Италия, където в нощта на вторник срещу сряда земетресение от 6,2 по Рихтер доведе до разрушения и 252 жертви. 

Новото земетресение е регистрирано около 07:00 часа местно време, има съборени сгради, информира Vesti.bg

В същото време повече от 48 часа след разрушителното първо земетресение няма надежда за оцелели под руините. Около 200 са хората, които все още са в неизвестност. 

Досега италианските власти са обявили официално за 252 жертви на земетресението. 

Има и добра новина - 215 са хората, извадени под руините живи. 

С труса от днес, който е най-силният от всички близо 700 регистрирани от сряда насам, е довел до свличане на земята с около 10 см. Налага се и евакуация на журналистите, отразяващи трагедията. 

Най-лошият късмет е часът на труса, към 3.30 през нощта във вторник срещу сряда,

защото всички хора са били по домовете си или като туристи - в хотелите и къщите за настаняване.

Дълбочината на труса бе от 4 км. Бедствието удари в провинция Риети на 100 км североизточно от столицата Рим. 

Правителството гарантира, че ще възстанови напълно щетите след труса. Трябва да помогне и на хората, загубили домовете си. В момента правителството и гражданската защита са осигурили палатки на хората, останали без домове. Става въпрос за малки, високопланински селища и застрояването е много характерно - много къщи са струпани една до друга. 

Жива след 17 часа! Радостен миг след унищожителното земетресение

Най-разрушителните земетресения за 2016 г. 

Българка за труса в Италия: Беше страшно

Италия въведе и извънредно положение в най-пострадалите от земетресението райони. За оказване на спешна помощ правителството е отпуснало 50 милиона евро.

Над 5400 души участват в ликвидирането на последиците от бедствието. Сред тях има над 1000 полицаи, 1060 пожарникари, 400 военни и над 3000 доброволци.