Все още не е ясно дали хората в Хитрино ще се завърнат по домовете си днес и кога ще започне възстановяването на къщите им. Очакваше се това да стане днес, но остават още две цистерни, които трябва да бъдат изведени. Една от тях е критична.

След няколко часа ще се знае ще бъдат ли пуснати местните в домовете си - те са евакуирани вече девети ден, когато адски взрив на газ уби седем души и рани 29. Това е последната информация след заседанието на Кризисния щаб. 

"Днес предстои много важен ден в целия процес по обезопасяването. В момента се подготвят за извеждане две от останалите четири цистерни. Цяла нощ е работено по тях, те са източени. Трябва да бъдат изправени и изведени от района на инцидента", съобщи на редовния брифинг в Хитрино министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

Тя съобщи, че предстои работа и по най-опасната, от която имаше изтичане на газ и беше тампонирана. 

"Действията по изправянето й крият голям риск. За да не бъдат допуснати инциденти, ще бъде въведен специален режим за сигурност. Ще бъде подаден сигнал и на работещите, и на жителите."

"Работим много внимателно, без прибързани действия, защото и най-малката грешка може да коства много", обясни директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Той отново призова да не бъде осъществяван натиск върху пожарникарите, които работят на терен. По думите му, изминалата нощ е преминала относително спокойно, няма констатирани нарушения. Днес ще се проведе среща с жителите на Хитрино, на която ще им бъде предоставена информация кога ще има възможност за влизане в селото.

Старши комисар Ялчън Расим, директор на ОДМВР – Шумен, бе категоричен, че хората могат да бъдат напълно спокойни: 120 полицаи денонощно работят по охраната на село Хитрино.

До момента няма констатирани случаи на набези, няма регистрирани кражби.

Днес е осигурен прозорец за достъп от 9.30 до 11.00 часа, хората ще имат възможност да нахранят животните, да си огледат имотите, а фирмите - да вземат размери с оглед възстановяване на щетите.

Евелина Шишманова от РИОСВ – Шумен увери, че въздухът в района на инцидента е нормален, всички замервани компоненти са много под нормата. „Няма токсични, няма вредни вещества. Не съществува опасност за здравето на хората. Продължава замерването, данни получаваме непрекъснато“, информира тя. 

Желаещите да помогнат могат да го направят със SMS на телефон 1466. Стойността на един SMS е 1 лев.

Има и дарителска сметка, на която може да се превеждат средства за пострадалото село:
IBAN: BG64UNCR 76301078660913
BIC: UNCRBGSF
Титуляр: Български Червен кръст (за преводи от България);  Bulgarian Red Cross (за преводи от чужбина)
ОТКРИТА СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ НА ОБЩИНА ХИТРИНО
BG95DEMI92403100181704, DEMIBGSF
"ТЪРГОВСКА БАНКА Д" АД