Най-малко две експлозии разтърсиха летище "Завентем" в Брюксел във вторник сутрин, съобщават световните агенции. По последна официална информация жертвите са 36, а ранените 130. Това потвърди и белгийската прокуратура. 

Взривовете избухнали в залата за заминаващи около 8.00 ч. (9.00 часа българско време). Кореспондентът на Нова телевизия в Брюксел Антоанета Николова съобщи, че до летището не може да се стигне.

От Министерството на външните работи съобщиха, че до момента няма данни за пострадали българи. Властите в страната обявиха най-високата, четвърта степен за опасност от тероризъм.
 
Аеропортът е евакуиран и затворен за полети. Всички те са пренасочени към други летища. Спрян е и железопътният транспорт в района. Евакуират също така метрото и централната гара, съобщиха местни медии.
 
Летището е международно, а едната от експлозиите е била до американските авиолинии. Около час след атаката от прокуратурата в Белгия потвърдиха, че атентатор-самоубиец се е взривил на летището. 
 
В ранните следобедни часове стана ясно, че в залата за заминаващи е намерен автомат "Калашников". Моделът му бил подобен на този, използван от атентаторите при атаките в Париж. Поне едно взривно устройство, което не се е задействало, е намерено на летището в Брюксел.