Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за атентата на нова година в нощния клуб "Рейна" в Истанбул, при която загинаха 39 души, съобщиха световните агенции, като се позоваха на изявление на ИД, пише vesti.bg, позовавайки се на материали от БТА.

"В продължаващата, благословена операция на Ислямска държава срещу защитниците на кръста, в Турция един героичен воин на халифата нанесе удар в един от най-прочутите нощни клубове, където християните празнуваха своя вероотстъпнически празник", се казва в изявлението на ИД. То бе публикувано в интернет сайтове и в приложението за текстови съобщения Телеграм. Автентичността му не може да бъде проверена.

В него се казва, че нападението в Истанбул е било извършено в отговор на заповед на лидера на ИД Абу Бакр ал Багдади да се атакува Турция, предаде ДПА.

Сред жертвите и ранените в атентата има много чужденци

25 от жертвите са чужди граждани, допълва Асошиейтед прес. Сред тях има граждани на Русия, Франция, Саудитска Арабия, Тунис, Ливан, Йордания, Либия, Индия и Израел, припомни по-рано днес ТАСС. Сред ранените има и българка.

Турските власти смятат, че атентаторът може да е от Централна Азия, предаде Франс прес, като се позовава на турския в. "Хюриет". Без да цитира източник, изданието твърди, че нападателят от клуб "Рейна", който все още се издирва, е заподозрян във връзки с ИД и че може да е киргизстанец или узбекистанец.

Разследващите смятат, че е възможно той да е свързан с терористичната клетка, извършила тройния атентат на летището в Истанбул през лятото, в който загинаха 47 души и който беше приписан на ИД, допълва "Хюриет".

Изданието пише, че полицейските и разузнавателните служби на Турция са получили информации за риск от атака на ИД в нощта на Нова година. Информацията била за риск в няколко турски градове. Тогава властите предприели множество арести и претърсвания през целия месец декември в опит да предотвратят евентуален атентат.

В друга статия изданието цитира журналиста Абдулкадир Селви, който пише, че Турция е била предупредена от американските разузнавателни служби на 30 декември относно терористична атака в Истанбул или Анкара в новогодишната нощ.

Същевременно италианският в. "Стампа" пише, като се позовава на специалния си пратеник в Истанбул Джордано Стабиле, че във връзка с нападението са били разпитани 63 души, заподозрени, че са част от клетки на ИД в Турция. Така разследващите са стигнали до подозрението, че нападателят е от Централна Азия, от Киргизстан или Узбекистан. Преди това се твърдеше, че нападателят може би е от арабски произход. Според пратеника на "Стампа" разследващите дори разполагали с име на заподозрян.