52 000 зрелостници ще се явят на матурата по български език и литература днес. Изпитът тази година се провежда при драконовски мерки за сигурност в училищата в страната.
 
Изборният вариант на матура беше изтеглен в 5:30 сутринта в присъствието на просветния министър Меглена Кунева. Падна се вариант номер 13.
 
Матурата представлява тест, като последният въпрос е тема за съчинение-разсъждение. Въпросите за всички зрелостници ще бъдат едни и същи, но може да са в различна последователност. Идеята е така да се объркат продавачите на изпити. Матурата започва точно след час. 
 
За първа година експерти в Министерството на образованието и науката ще следят на видеомонитори случващото се в половината от училищата в страната, благодарение на разположените камери там. 

Имаме картина в реално време и правим анализ на тази картина.  Предварително са заложени определени „ситуации” и ако някоя от тях възникне, софтуерът ще подаде сигнал къде точно се случва това”, обясни Виктор Атанасов, директор на дирекция „Информационни и комуникационни технологии” в МОН. Образователният министър също ще може да наблюдава случващото се в класните стаи и при проблем ще получава уведомление. За първа година и родители са включени в наблюдението на матурите. 
 
Репортери: Ивомира Пехливанова, Мия Димитрова