На 26-и април се навършиха 31 години от аварията в атомната централа в Чернобил. На тази дата през 1986-а година по време на планов експеримент става грешка, която предизвиква експлозия в един от блоковете. Аварията предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, които преминават над части от Съветския съюз, Източна Европа и Скандинавия. Трудно е да се каже колко точно са преките и косвените жертви на трагедията.

Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални.

У нас аварията е премълчана, пише NOVA.

"След ядрената катастрофа в Чернобил са замърсени 42% от територията на Европа (без Русия, Украйна, Беларус, които са по-силно засегнати). Европа е получила 37% от изхвърлянията от аварията. Това посочва доклад Torch, който е неофициален и е изготвен от учени". Това заяви за "Събуди се" Петко Ковачев от партия "Зелените". 

Той допълни, че тези учени твърдят, че като последица са се увеличили случаите на рак на щитовидната жлеза, левкемия, сърдечно-съдови заболявания. 

"Според някои изследвания, Чернобил въпреки голямата радиация в почвата и в растенията, животните се развиват бурно и не се наблюдават тежки изменения при тях", уточни професор Иво Кременски, бивш национален консултант по генетика.

Много са версиите за случилото се в България след чернобилската авария. Дали някой е знаел за истинската опасност? Били ли са взети мерки за здравето на властимащите, но не й за цялото население на страната? Имало ли е внос на храна от чужбина за управляващите?

Какви са спомените на сина на Андрей Луканов - Карло, от онази злополучна 86-а година? Разберете във видеото по-долу: