Книгата „България в шевици“ бе представена в неделя на родния читател. Интересното е, че луксозното издание е дело на българка, която от 30 години живее в Йокохама, Япония.

Ирен Величкова-Ямами е в Страната на изгряващото слънце отдавна заедно със съпруга си японец и двете им дъщери, но България е винаги близко до нейното семейство.

Хобито на Ирен са българските традиционни шевици, а с тях тя е избродирала карта на нашата страна, в която географските области са заместени с фолклорни мотиви.

Българщината е винаги близко до Ирен Ямами дори в далечната островна държава. Затова тя реши да сподели своята любов към традиционната българска бродерия със сънародниците си с прелюбопитен труд, в който е събрала своите умения и майсторлък. Между другото тя не пропуска да ги предаде и в Япония, където има немалко свои ученички.

„България в шевици“ е книга, която ще заинтригува читателите не само у нас, защото е издадена едновременно на български, японски и английски език.

На представянето на книгата в Литературен клуб „Перо“ в НДК присъстваха близо 200 души, като почти всички поискаха и получиха автографи върху красиво оформената творба от нейната авторка.