Журналисти на Дарик радио и сайта Gong.bg дариха два монитора за следене на виталните параметри на новородени недоносени деца на неонатологичното отделение в Университетска педиатрична болница София.

Дарението, осъществено с посредничеството на фондация „Нашите недоносени деца”, бе връчено от журналистите Ники Кънчев и Ники Александров на доц. Ралица Георгиева – началник на неонатологичното отделение. През нейното отделение минават голям брой недоносени деца, някои от които в много тежко състояние, деца с белодробни и сърдечни проблеми.

Доц. Георгиева е един лекарите, които ежеминутно спасяват най-малките и уязвими деца – недоносените бебета.

„Апаратурата, която дарявате, ще улесни работата ни и с нея още по-прецизно ще се следят виталните параметри на новородените. Още днес двата монитора ще влязат в употреба”, заяви доц. Ралица Георгиева и изрази благодарност от свое име и от името на екипа си за отношението на Дарик и фондация „Нашите недоносени деца” към нуждите на отделението.

Помощта за столичната Университетска педиатрична болница е част от общо 10 броя монитори, които Дарик даряват за неонатологични отделения в София, Враца, Русе, Бургас и Сливен. Дарението се осъществява със средства от традиционния Коледен благотворителен търг на радиото.

Вече пет години Дарик радио в лицето на предаванията „Ники Кънчев шоу”, „Дарик кафе”, Спортно шоу Гонг и сайтът Gong.bg организират търга с разпродажба на редица спортни акртикули, модни и арт аксесоари, билети за спортни и музикални събития и др., дарени безвъзмездно от популярни спортисти, артисти, музиканти, политици, компании и слушатели на радиото. По традиция, събраните средства отиват в полза на Фонда за терапии на деца аутисти и на Фондация „Нашите недоносени деца”. Последното издание на търга събра 30 600 лв., които бяха разпределени по равно за двете каузи.

„Дарението днес е плод на усилията на екипа на Дарик през цялата година. Благодаря на всички колеги, които се срещат с известни личности и компании, събират артикули, за да може да съберем повече атрактивни вещи за търга и съответно по-големи суми за каузите. Благодарни сме на всички, които през годините се включиха и продължават да ни помагат”, каза Ники Кънчев.

„Надяваме се с нашата инициатива да дадем пример и да „заразим” още много хора, които да помагат за благородни каузи – децата го заслужават”, допълни Ники Александров.

Към дарението на Дарик се присъедини и традиционният партньор на кампанията Петя Милина от Nuk, които осигуриха пособия, стерилизатори, биберони и шишета за хранене на децата.